Sjællandske svineavlere bider negle

Mistanke om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning får de sjællandske svineavlere til at holde vejret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nerverne er på højkant hos de danske svineproducenter, efter mistanke om svinepest onsdag førte til midlertidig lukning af Danish Crowns slagteri i Herning. Det skriver DR P4 Sjælland.

Svineavlerne på Sjælland er helt oppe på tæerne, fortæller formanden for 2300 sjællandske landmænd i organisationen Gefion og selv svineavler.

- Vi holder vejret i øjeblikket og krydser fingre for, at det ikke er svinepest, vi har fået ind i landet. Vi har nogle meget høje standarter herhjemme, så jeg håber, vi slipper, siger Torben Hansen til DR P4 Sjælland.

Uoverskuelige konsekvenser

Konsekvenserne, hvis det skulle vise sig at være svinepest, vil være ganske alvorlige.

- Hvis det viser sig, at vi har fået sådan en sygdom, så vil det få helt uoverskuelige konsekvenser. Både for erhvervet og for samfundsøkonomien, siger Torben Hansen.

Først i morgen får fødevaremyndighederne svar på analyseprøverne fra det pest-mistænkte svin, der i går blev fundet på det jyske slagteri.

Der har ikke været konstateret svinepest i Danmark siden 1933, men det er lige sydøst for os, i Litauen og Polen.

Vigtigt at tænke sig om

Det betyder blandt andet, at lastbiler fra de 2 lande, som kommer over med færgerne til Rødbyhavn og Gedser, SKAL i vaskehal for at blive desinficeret, inden de kører videre på danske landeveje.

- Det er vigtigt, at vi tænker os om. Både ved grænserne, så vi får vasket bilerne, ligesom turister, jægere og handlende skal tænke sig rigtig godt om. Enhver skal være sin egen grænsebom nu, siger Torben Hansen.