Sjællandske nyrepatienter venter længere end jyske

På Sjælland skal nyrepatienter affinde sig med, at der - i modsætning til i Jylland - kan gå op til 3 år, før de kan komme i betragtning til en ny nyre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Her i landsdelen må nyrepatienter væbne sig med tålmodighed.

I gennemsnit venter de nemlig op til hele 3 år på at blive opereret. Anderledes ser det ud i Jylland, hvor man kommer til inden for 9 måneder.

- Det er ikke retfærdigt, at der er så stor forskel på, om man bor vest eller øst for Storebælt, siger Sven Gerner Nielsen, der er direktør for Nyreforeningen.

Får færre nyrer

Ifølge Nyreforeningen kan den markante forskel blandt andet skyldes, at Rigshospitalet får færre nyrer fra patienter på sygehusene på Sjælland.

- Hvis jeg skal give et bud på det, så vil jeg tro, at det kan handle om at identificere de mulige donorer eller patienter, der afgår ved hjernedød på alle de sjællandske sygehuse og altså ikke bare på Rigshospitalet, siger Sven Gerner Nielsen.

Mere forsigtige

Nyreforeningen mener desuden, at forklaringen kan ligge i, at Rigshospitalets politik i forhold til levende donorer er for restriktiv - og at man kun vil acceptere nære familiemedlemmer som donorer.

- Jeg har på fornemmelsen, at det er frygten for at komme til at tage en nyre fra en, som fortryder det bagefter. Det er en stor beslutning, og det er en stor opgave at give, og derfor kunne jeg forestille mig, at personalet på Rigshospitalet er lidt mere forsigtige, siger Sven Gerner Nielsen. 

Accepterer ikke-familiemedlemmer

Den sidste begrundelse er Rigshospitalet imidlertid ikke enig i. Overlæge Søren Schwartz Sørensen påpeger derimod, at de også accepterer ikke-familiemedlemmer, hvis det vurderes, at vedkommende er egnet.

- Vi stiller ikke nogen krav om, at donor og modtager skal være beslægtede. Jeg forstår ikke, hvor de har det fra, siger han.


Nyhedsoverblik