Sjællandske elever bliver i Danmark

Otte elever fra en erhvervsskole i Holbæk skal til London på EU's regning. De er heldige - meget få sjællandske elever kommer nemlig på udveksling

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sjællandske kokkeelever har godt af en tur til udlandet, hvis de ikke vil lave frikadeller resten af livet. Sådan er holdningen traditionelt i kokkebranchen, men kokkene skiiller sig ud.


Sjællændere bliver hjemmeFor mange sjællandske erhvervsskoler overser de muligheder, som EU giver for at sende elever og lærere til udlandet. Det viser en opgørelse fra Sjællands EU Nyt, som de sjællandske kommuner, Region Sjælland og Vækstforum Sjælland står bag.


Ud af de 64 bevillinger, der er givet til danske erhvervsskoleelever i år, er det kun seks, der er gået til sjællandske skoler. Billedet var nogenlunde det samme sidste år for samme type projekter.


Nordvestsjællændere til LondonEn af de seks skoler, der fik ansøgt om EU-penge i år, er EUC Nordvestsjælland med hovedkvarter i Holbæk. Pengene betyder, at otte handelsskoleelever får mulighed for et tre ugers forløb i London. De skal have en uges intensiv sprogundervisning og på to ugers praktik i engelske virksomheder.


- Formålet er at skabe interesse for kultur og sproglig udveksling hos eleverne på det merkantile grundforløb. Det skal vække elevernes nysgerrighed på det ukendte og støtte deres tro opå, at de kan klare sig i Europa, siger Mie Andersen, der er personalechef på EUC Nordvestsjælland.


Flere kan komme af stedMen flere sjællandske elever kan komem på udveksling, hvis flere skoler ser mulighederne for at søge penge fra EU til det. Det mener martin Winter, der er vejleder hos Ungdommens Uddannelsesvejledning iStevns, Køge, Solrød og Greve kommuner:


- Vi har i andre sammenhænge stødt påd et fænomen, at region Sjælland generelt ikke markerer sig i de internationale samarbejder. Interessen er simpelthen ikke særlig stor - det gælder lige fra grundskoleniveau til de videregående uddannelser. Så her ligger et stort udviklingspotentiale gemt, siger han.


Ikke helt nemtDet kræver dog en del energi at kaste sig ud i projekterne, pointerer Mie Andersen fra EUC Nordvestsjælland.


- Der er ingen tvivl om at EU-støtten til sådanne projekter er en fantastisk gave, men der følger også en del arbejde og dermed nogle omkostninger med i hjemorganisationen, så der skal være en ’grundenergi og vilje’ på projekterne, siger hun.


Sådan giver EU støtte:EU giver støtte til skolepartnerskaber, udveksling, praktikophold, studiebesøg og efteruddannelse af lærere. I Danmark er det Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, der har overblikket og kan hjælpe: http://www.iu.dk/programmer-og-tilskud/europa


Nyhedsoverblik