Sjællændere hovedårsag til kursusblødning

På bare 3 år er antallet af sjællændere, der vil på AMU-kursus, faldet med 48 procent. På landsplan vil 400.000 færre medarbejdere opkvalificere sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke længere så populært at tage på arbejdsmarkedskursus (AMU-kursus). Nye tal viser, at Sjælland er den region, hvor flest har droppet kurserne.

På bare 3 år er antallet af medarbejdere, der tager en arbejdsmarkedsuddannelse i Region Sjælland, faldet med 48 procent eller 65.000 personer. Det er den største nedgang blandt alle landets regioner, der til sammen har mistet knap 400.000 kursister siden 2009, skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Dybt bekymret

I 2009 tog over 1 million medarbejdere en arbejdsmarkedsuddannelse, men i 2012 var tallet omkring 600.000, viser nye tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning.

Dansk Erhverv er dybt bekymret over nedgangen og mener, at den blandt andet skyldes strammere regler for, hvem der kan få lov til at tage et kursus, og hvem der kan udbyde det.

- Men det mest alvorlige er den stærkt stigende mistillid til AMU-systemet fra både virksomheder og kursister på grund af aflyste kurser, manglende udbud og dårlige sager i de seneste år, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv, Gorm Johansen.

- Spørgsmålet er, hvor lang tid vi skal vente, før der tages skridt til at kickstarte virksomhedernes brug af AMU-systemet for at få opkvalificeret medarbejderne. Inden for de fleste brancheområder er vi nu nede på 2007-niveau, ja nogle endda på 2004-niveau. Og nogle brancher har et fald på op mod 60 procent, siger han i pressemeddelelsen.

Lige adgang for alle

Dansk Erhverv foreslår tre konkrete skridt, der skal bringe AMU-systemet på ret i køl igen: For det første bør alle deltagere have lige adgang til AMU-systemet uanset uddannelsesbaggrund. For det andet skal skolerne godkendes til igen at udbyde kurser på landsplan, og for det tredje skal hele AMU-systemet have et servicetjek, og reglerne skal saneres.

- Regeringen har i Vækstplan DK fremlagt et forslag til en reform af efter-og videreuddannelsessystemet og har samtidig lagt 1 milliard kroner på bordet. Men forhandlingerne trækker i langdrag på grund af politisk drillerier på Christiansborg. Så mens erhvervslivet venter på handlingskraft hos politikerne, styrtbløder AMU-systemet, og danske virksomheder og medarbejdere går glip af opkvalificering, der skal understøtte deres produktivitet og forretningsudvikling, siger Gorm Johansen.


Nyhedsoverblik