Sjællændere har mest ondt

Der er stor forskel på, hvor mange smerter danskerne har. Syddanskere og sjællændere har flest smerter, fortæller DR Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i Region Sjælland oplever sammen med borgerne i Syddanmark flere smerter end borgere i resten af landet. Det viser Den Nationale Sundhedsprofil for 2013.

Af de omkring 18.000 mænd og kvinder, der deltog i undersøgelsen i Region Sjælland svarede cirka 40 procent, at de inden for de sidste 14 dage havde oplevet meget generende smerter eller ubehag. Det samme var tilfældet i Syddanmark.

Helt lokalt, så er det borgere fra Lolland, Guldborgsund og Næstved der har mest ondt.

Jyder bider tænderne sammen

Men sammenlignet med for eksempel nordjyderne - så er der en markant forskel på, hvor ondt vi går og har. Her svarede kun 35 procent ja til samme spørgsmål.

Der kan være tale om kulturelle forskelle i, hvordan vi opfatter spørgsmålene i undersøgelsen. Men andre ting, kan også spille ind, fortæller professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Karsten Vrangbæk.

- Vi ved, at nordjyderne går mindre til læge. Så jeg tror, det er et udtryk for lidt det samme. Man er kulturelt er lidt mere indstillet på at bide tænderne sammen i det nordjyske, siger Karsten Vrangbæk til DR Sjælland.

Smerte skal tages alvorligt

Men faktisk er det ikke så dårligt at være opmærksom på sine smerter, tilføjer professoren. På nogle behandlingsområder, som for eksempel cancer, er det nemlig vigtigt at komme hurtigt til lægen.

- Smerte er jo tit en indikation på, at der er noget galt, så hellere få det undersøgt tidligt end sent. Så det er ikke entydigt dårligt. Faktisk burde nordjyderne måske gå lidt oftere til lægen, siger Karsten Vrangbæk til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik