Sirenerne hyler onsdag klokken 12

Onsdag klokken 12 vil sirenerne hyle på Sjælland. Det sker som en del af den årlige test af sirenevarslingssystemet over hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er ingen grund til at blive bekymret, når sirenerne onsdag lyder overalt på Sjælland. Der er nemlig ingen fare på færde. Afprøvningen af sirenerne sker for at teste varslingssystemet, og for at befolkningen skal lære sirenevarslingssignalerne at kende, skriver Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Ved en virkelig faresituation, hvor sirenerne hyler, er det vigtigt at vide, hvad signalerne betyder, og hvordan man skal reagere. Når varslingssignalet lyder, skal man:

  • Gå inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg.
  • Søge information hos DR eller TV2. Her vil der være meddelelser fra politiet eller andre myndigheder. DR og TV2 vil desuden bringe informationer om varslingssituationen på tekst-tv side 150.
  • Når faren er overstået, vil sirenerne afgive et såkaldt afvarslingssignal, og medierne vil orientere om, at der er sket en afvarsling.

Ring ikke til 112 eller 114

Man skal ikke ringe til 112 eller 114, fordi sirenerne hyler – hverken under testen, eller hvis sirenerne tages i brug på baggrund af en reel fare. Unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Under onsdagens test af det landsdækkende sirenevarslingssystem vil der lyde 3 signaler:

  • Varslingssignal: Først lyder der et varslingssignal. Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Tonen lyder 4 gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.
  • Varslingssignal gentages: Efter cirka 3 minutter gentages varslingssignalet.
  • Afvarslingssignal: Efter yderligere 3 minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Krisekommunikation og varsling

Afprøvningen af sirenerne med fuld lyd sker hvert år den første onsdag i maj. Foruden den årlige test afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd.

På Beredskabsstyrelsens hjemmeside, www.brs.dk, kan man finde mere information om myndighedernes krisekommunikation til befolkningen og sirenevarslingssystemet, herunder en oversigt over hvor og hvornår, der er blevet varslet på Sjælland.