Sirenerne hyler - helt som planlagt

Den høje sirene onsdag middag er ikke et tegn på fare. Det er bare landets sirener, der bliver testet klokken 12

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag den 1. maj klokken 12 tester Beredskabsstyrelsen og politiet det landsdækkende sirenevarslingssystem.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemddelelse for på forhånd at gøre opmærksom på, at sirenelyden altså ikke betyder fare på færde.

3 signaler

Først kommer der til at lyde et varslingssignal. Varslingssignalet består af en lyd, som stiger hurtigt og derefter falder langsomt. Signalet lyder 4 gange og varer i 45 sekunder.

Efter cirka 3 minutter gentages varslingssignalet, og efter yderligere 3 minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Ring ikke til 112 og 114

Politiet opfordrer til, at man ikke ringer 112 eller 114, når sirenerne hyler.

Der er tale om en test, og selv når der er tale om en ulykke, skal borgerne faktisk heller ikke ringe til vagtcentralen, fordi unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Når det er alvor  

Sker der en virkelig hændelse, er det vigtigt at vide, hvad sirenesignalerne betyder. Når varslingssignalet lyder, skal man:

  • Gå inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg.
  • Søg informationer hos public service-medierne DR og TV2. Her vil der være meddelelser fra politiet eller andre myndigheder. DR og TV2 vil desuden bringe informationer om varslingssituationen på tekst-tv side 150.
  • Når faren er overstået, vil sirenerne afgive afvarslingssignalet, og medierne vil orientere om, at der er sket afvarsling.

Læs mere om sirenevarsling og om, hvad du skal gøre, hvis sirenen lyder, på Beredskabsstyrelsens hjemmeside www.brs.dk.

Foruden den årlige test med lyd afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd.