Sidste dag med frit lejde: Våbnene strømmer stadig ind

Ved midnat slutter politiets frit lejde-periode for våbenindleveringer. Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man modtaget flere end 400 skydevåben.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når klokken slår 00.00 i aften, slutter den månedlange frit lejde-aktion, hvor danskerne har haft mulighed for anonymt at aflevere alle former for våben – uden at blive straffet for våbenbesiddelse.

Aktionen har givet travlhed på politistationerne landet over, og selv her på aktionens sidste dag, kommer der borgere med affekter.

-  Når jeg kommer forbi vores ekspedition, kan jeg se, at står der folk med poser med forskellige våben i, som de gerne vil aflevere. Så selv her på falderebet er der godt gang i afleveringen, og det er jo rigtigt glædeligt, siger kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen.

Den endelige opgørelse er ikke lavet endnu, men Carsten Andersen vil gerne give et fingerpeg.

- Inden den her uge havde vi fået indleveret over 400 skydevåben. Det er jo rigtig mange. Derudover kommer andre våben som eksempelvis knive. Når vi får opgørelsen for ugen her, kan jeg ikke forestille mig andet, end at vi ryger væsentligt højere op, siger han. 

Læs også
Sabler og håndgranater: Det vælter ind med frit lejde-våben
Læs også
Sabler og håndgranater: Det vælter ind med frit lejde-våben

Ofte Hr. og Fru Danmark

Frit lejde-aktionen er en del af Justitsministeriets nye bandepakke, der også har skærpet straffen for ulovlig våbenbesiddelse.

Justitsminister Søren Pape Poulsen erkendte inden aktionens begyndelse, at hovedpersonerne selv – bandemedlemmerne – nok næppe ville indlevere noget.

Det er også den opfattelse, Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi har fået.

- Det er ikke hårdkogte kriminelle, der kommer ind og afleverer våben under sådan en aktion her. Det er Hr. og Fru Danmark, som benytter sig af muligheden, fordi de ikke vil overtræde nogle love, siger han.

- Det, vi får ind, er typisk gamle våben, som har ligget på lofter eller lignende i mange, mange år. Det kan være noget, man har arvet efter sin bedstefar, fordi han var med i modstandsbevægelsen.

Almindelig mennesker kan slippe for straf

Selvom en stor del af de indleverede affekter er af ældre dato, kan frit lejde-aktionen hjælpe almindelige danskere, der tilfældigvis er i besiddelse af et våben, og måske endda også gøre det sværere for banderne.

- Hvis man har sådan noget liggende uden for den her frit lejde-periode, er det en overtrædelse af Våbenloven, og så bliver man straffet for det. Det er selvfølgelig også derfor, der er så mange, som afleverer det, siger Carsten Andersen.

Den kommunikationsansvarlige håber, at de mange indleverede våben kan gøre livet lidt sværere for bandemedlemmerne. 

Frit lejde
Læs også
Tusindvis af ulovlige våben afleveret
Frit lejde
Læs også
Tusindvis af ulovlige våben afleveret

- Når vi får så mange våben indleveret, er der jo færre våben at stjæle rundt omkring. På den måde kan det gøre det lidt sværere at få fat i våben, fordi der er færre i omløb, siger han helt i tråd med Justitsministerens udmelding inden aktionen.

Våbnene bliver destruerede

De mange indleverede våben bliver i første omgang registreret. Hvis politiet har mistanke om, at et våben har været brugt til kriminalitet, bliver det sendt til videre undersøgelse.

Langt de fleste af de indleverede affekter bliver dog destrueret, oplyser Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.  

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi meddeler vagtchefen, at der endnu ikke er overblik over indleveringerne.


Nyhedsoverblik