Sergent fængslet for våbentyveri

En 26-årig sergent blev søndag fængslet til den 5. marts ved Retten i Næstved for meddelagtighed i våbenrøveriet på Antvorskov Kaserne den 4. januar. Han kærede fængslingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 26-årige blev lørdag fløjet fra Kosovo til Danmark, hvor han lørdag aften klokken 21.25 blev erklæret for anholdt. Da han
klokken 12 søndag blev eskorteret til Retten i Næstved, var fem af hans venner samlet for at støtte deres kammerat. Sergenten
gemte sig under dække af en sort jakke og militærkasket og forekom rolig, da han blev ført ind i retslokalet af to betjente.

I retslokalet var det var en fattet ung mand, der med foldede hænder sad foran dommer Anders Martin Jensen. Den sigtede bar en
sort trøje, blå Adidas-sko samt et par løse, mørkegrønne militærbukser. Håret og skægget var trimmet kort. Øjnene var rettet mod dommeren.  

Grundlovsforhøret blev holdt for såkaldt dobbeltlukkede døre. Det vides derfor ikke, hvordan manden stiller sig til sigtelsen, eller hvad han i øvrigt har forklaret. Dommer Anders Martin Jensen begrundede dørlukningen med hensyn til sagens efterforskning og "under hensyn til, at der er tale om organiseret kriminalitet, og en betydelig del af kosterne fra kaserne-røveriet ikke er fundet".

Den 26-årige sergent kærede fængslingen til landsretten, hvilket indikerer, at han nægter. Dette vil vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi dog ikke bekræfte:

  - Det kan man lægge i, hvad man vil, siger han om kæren. Samme udmelding lød fra sagens anklager, Otto Høj Madsen, der grundet dørlukningen ikke ville udtale sig om den sigtede.

Den 26-årige skal tilbringe de første to uger af varetægtsfængslingen i isolation, bestemte dommeren. Det stod klart efter godt en times retsmøde. Sergenten blev anholdt i fredag morgen i Kosovo, hvor han netop var blevet udstationeret. Sergenten har tidligere været ansat på Antvorskov Kaserne og har ifølge mistanken brugt sin insiderviden til at planlægge røveriet. Da han forlod Retten i Næstved, havde de fem venner fået selskab af yderligere to, hvoraf den ene tydeligt var berørt af situationen. Under det timelange retsmøde forlod vennen den bidende søndagskulde og snefaldet og gik ind i retsbygningen for
at komme tættere på sin ven.

Da sergenten senere blev ført ud til en civil politibil af to betjente, råbte vennen gentagne gange "vi elsker dig", mens han
tog hånden op til hjertet og fik øjenkontakt med den sigtede. I sagen om det omfattende våbentyveri fra Antvorskov Kaserne sidder i forvejen fem fængslet.

De i alt 189 våben, der blev røvet, var beregnet for de danske styrker i Afghanistan.  Kun omkring halvdelen af våbnene er siden dukket op. Der var søndag ikke yderligere anholdte i sagen, oplyser Søren Ravn-Nielsen.