Seniorer bor i stigende grad i sommerhuse året rundt

Stadig flere pensionister bor hele året i deres sommerhus. Og det er godt, mener kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom solen er falmet, og iskioskerne er gået i vinterhi, er der lys i flere og flere sommerhuse hele året. En opgørelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser, at danskere over 60 år strømmer til vand, strand og yderområder for at slå sig permanent ned i deres sommerhuse.
Sommerhusbeboerne er nemlig med til at give nyt liv til yderkommunerne.

Siden planloven åbnede muligheden for godt 20 år siden, er omfanget 5-doblet, og i dag er der lys hele året i 23.000 ferieboliger.

Gulvvarme og fuld isolering
Det pensionerede ægteparret Gurli og Kjeld Rønnekilde flyttede for 5 år siden permanent ud i deres sommerhus i Højby.

- Hver dag er bare så skøn. Vi nyder hver eneste dag, siger Gurli Rønnekilde.

Kjeld Rønnekilde gik på pension i 2009. Derfor måtte ægteparret flytte fra deres hus i Svinninge, men i stedet for at have en lille lejlighed og beholde deres sommerhus valgte parret at flytte ud i deres sommerhus permanent.

- Jeg kunne ikke forestille mig at sidde i en lille lejlighed. For os er det vigtigt at komme ud i naturen og opleve den; uanset om solen skinner, det regner eller sner, siger Gurli Rønnekilde.

For at de kan bo i året rundt, er huset blevet fuldt isoleret, og der er installeret gulvvarme. Da de flyttede ind i huset for at blive, byggede ægteparret Rønnekilde også huset ud med 65 kvadratmeter og fordoblede derved husets størrelse, så det i dag er 130 kvadratmeter.

Godt tilskud
Mens kommunerne tidligere var beklemte ved udsigten til, at ældre slog sig ned i sommerhusene af frygt for, at de ville tynge udgifterne til hjemmepleje og renovation i sommerhusområder hele året, har vandringen fra land til by vendt holdningen, fastslår formand for kommunernes forening, KL, Martin Damm (V).

- Seniorerne er et godt tilskud til vores kommuner. De fleste er heldigvis raske og friske og har mod på at blande sig i det lokale liv, siger han, der som borgmester i Kalundborg ligger højt på tilflytternes ønskeliste, og i Odsherred er borgmester Thomas Adelskov (S) ligeledes glad for tilflytterne.

- De mange seniorer betyder rigtigt meget for vores kultur- og foreningsliv. De flytter som regel op, når de enten er gået på folkepension eller efterløn, og så har de ofte lyst til i deres tredje alder til at være aktive både i foreninger og i forhold til at være frivillige, og det bidrag er vi rigtigt glade for.  Vi konkurrerer i de her år med alle andre kommuner om at lokke børnefamilier til, men det betyder ikke, at vi ikke også byder seniorerne velkommen. De er gode skatteborgere, og de er rigtig velkomne i Odsherred, siger Thomas Adelskov.

Gurli og Kjeld Rønnekildes hus er indrettet, til de bliver ældre og får brug for hjælpemidler. De har nemlig ingen planer om at flytte andre steder hen. Nogensinde.

- Vi bliver her, til vi skal bæres ud. Det er hvert tilfælde vores ønske, siger Gurli Rønnekilde.


Nyhedsoverblik