Seks ud af ti får lavere løn i år

Både DA og LO mener, at danskerne må vænne sig til at få mindre i lommerne. Krisen sætter lønnen under pres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den økonomiske krise og fortidens store lønstigninger får nu konsekvenser for de arbejdende danskere.

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at 62 procent af lønmodtagerne i det seneste år har oplevet, at de får mindre i realløn, da deres løn er steget mindre end inflationen. Det skriver Børsen torsdag.

Og den lave lønudvikling ser ud til at fortsætte, mener både DA og LO. På grund af den hårdt ramte økonomi bliver det nemlig svært at forhandle sig frem til mere i lønningsposen de næste år.

- Det, der sker lige nu, er en nødvendig tilpasning. Det er svaret på, at Danmark har tabt konkurrenceevne uafbrudt i 15 år.

- Det gør, at vi står over for et meget stort reparationsarbejde for at kunne skabe et fundament for ny vækst, øget beskæftigelse og øget velstand i Danmark, siger administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen, til Børsen.

Samlet set er lønningerne steget med 1,7 procent det seneste år. Men de nye tal viser, at lønstigningen i de fleste danske virksomheder ligger på 0 procent. Og det er aldrig set tidligere, skriver Børsen.

- Det er ikke overraskende, for der var lagt op til lave lønstigninger oven på overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked tidligere på året.

- Det, vi ser, er en tendens til sammenklumpning af lave lønstigninger omkring 0-3 procent. Vi ser en mindre spredning mellem de enkelte grupper på arbejdsmarkedet, siger LO's cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen, til avisen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik