Seks kommuner får ekstra penge til at forbedre ældremaden: Se listen her

Seks kommuner i vores område har fået flere penge, så de kan forbedre kosten for de ældre. I Odsherred har det betydet, at man går fra tre til otte måltider om dagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange mindre måltider i stedet for tre store. Det er et af de initiativer, som Solvognen i Højby i Odsherred i disse uger tester.

Håbet er, at flere mindre måltider hver dag skal give de ældre en bedre livskvalitet, og mulighed for selv at bestemme, hvornår de vil spise.

60 procent af ældre på plejehjem eller i hjemmehjælp risikerer at blive underernærede. Det er et problem der hvert år koster samfundet milliarder af kroner – foruden at det har store menneskelige konsekvenser for de ældre og deres pårørende. 

Får ekstra penge

Odsherred er en af seks kommuner i vores område, der har fået støtte fra Sundheds- og Ældreministeriet til initiativer, der netop skal satse på at få de ældre til at spise mere.

Nu har seks kommuner i vores område fået støtte til at rette op på dette.

På Solvognen er de tre store måltider blevet udskiftet med otte små måltider spredt ud over dagen.

Ud over rigtig mad kan de ældre eksempelvis få smoothies og kage. Og det er rigtig godt for de ældres helbred.

- Tidligere fik de tre meget bastante måltider. Det betød, at deres blodsukker kørte op og ned hele tiden. Nu bliver de både beskæftigede, men får også et mere stabilt blodsukker ved at de kan få de her fristelser i løbet af dagen, siger Bodil Nielsen, der er produktionsansvarlig på plejecenteret.

Planen er, at erfaringerne fra Solvognen i efterpret skal bredes ud til de øvrige plejehjem i Odsherred Kommune.

Her kan du se, hvordan pengene fra ministeriet fordeles i vores område:

KommuneEkstra penge til mad
Faxe656.980
Guldborgsund4.690.800
Kalundborg2.848.233
Næstved8.601.374
Odsherred5.205.350
Slagelse1.321.000