¨

Se kortet: Har din kommune overskredet budgettet?

Foto: TV ØST - VIVE

De fleste kommuner har siden 2011 brugt færre penge på serviceydelser, end de havde budgetteret med. Men ikke alle kan overholde budgettet.

Der er stor forskel på kommunerne her i regionen, når det kommer til budgetoverskridelser indenfor serviceudgifter. Det tæller blandt andet de penge, kommunerne bruger på velfærdsopgaver som skoler, daginstitutioner, plejehjem og hjælp til handicappede.

Det skriver VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Mens Vordingborg Kommune har brugt 456 kroner mere på service pr. indbygger i 2017, end der var budgetteret med, så har Ringsted Kommune brugt 1064 kroner mindre, end der var budgetteret med.

Tidligere var budgetoverskridelser reglen frem for undtagelsen i mange kommuner.

Hvis der er store budgetafvigelser, så mister budgettet sin værdi som pejlemærke 

Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi i VIVE

Men sådan er det ikke længere. De fleste kommuner har siden 2011 brugt færre penge på serviceydelser, end de rent faktisk havde budgetteret med.

Det hænger ifølge VIVE sammen med, at staten i 2011 indførte skærpede økonomiske sanktioner over for kommunerne, hvis de ikke er i stand til at holde serviceudgifterne inden for den aftalte økonomiske ramme. 

Artiklen fortsætter under grafikken: 

Siden da har kommunerne under ét hvert år brugt mindre, end det de havde budgetteret med ved årets start.

- Der kan være mange gode grunde til, at kommunerne ikke kan ramme budgettet præcist. Men hvis der er store budgetafvigelser, så mister budgettet sin værdi som pejlemærke for, hvilken service borgerne kan forvente at få. Det gælder uanset, om der er tale om budgetoverskridelser eller budgetunderskridelser, udtaler Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi i VIVE, i en pressemeddelelse.

Særligt udsatte grupper giver problemer

Det kniber stadig for mange kommuner at styre økonomien på områderne for både udsatte børn og voksne som misbrugere og personer med handicap. Begge områder har ifølge VIVE været præget af budgetoverskridelser hvert år fra 2014 til 2017.

- Kommunerne kan have svært ved at styre udgifterne på disse områder, fordi målgrupperne ofte har meget sammensatte og komplekse behov, forklarer Kurt Houlberg og fortsætter:

- Det kræver samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper, samtidig med at de enkelte sager kan være meget dyre. De forhold gør det ikke alene vanskeligere at styre udgifterne, men også at få indsigt i, hvilke resultater der er opnået i forhold til de behov, som borgerne har.

Hvad er serviceudgifter?

Serviceudgifter dækker over alle kommunens udgifter til den daglige drift af kommunens serviceproduktion - dvs. kommunens udgifter til at drive daginstitutioner, folkeskoler, kommunernes del af sundhedsområdet, udgifter til udsatte børn og voksenhandicappede samt ældre.

Derudover indgår kommunens udgifter til miljøindsatsen, veje og kollektiv trafik. Endelig er udgifter til administration også en del af serviceudgifterne.

Kilde: Kommunernes Landsforening
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App