Se din kommunes sygefravær: Respekt om sygdom giver færre sygedage

I Sorø er det lykkes at få bragt sygefraværet ned med flere dage om året. Det går knap så godt i Faxe Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har været et langt sejt træk at få bragt sygefraværet i Sorø Kommune ned.

I 2015 var hver medarbejder i kommunen syg i gennemsnit 14 dage hver år. Og det var så meget, at politikerne besluttede at gøre noget.

- Vi kunne se, at vi havde et for højt sygefravær. Vi kunne også se, at det betød, vi havde færre varme hænder at gøre med, når vi skulle bruge pengene på vikarer, fortæller borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (K).

quote Når man fjerner fokus, har det en tendens til at stige igen

Ole Vive (V), borgmester i Faxe Kommune

Dialog er vejen frem

Så der var ingen tvivl fra borgmesterens side om, at der skulle ske noget. Og derfor har der igennem en årrække været ekstra fokus på sygefravær. Og det har virket. Antallet af sygedage per fuldtidsansatte medarbejder ligger nu på 11,9 dage og er altså faldet med 2,1 dag fra 2015-2017.

- Vi har en løbende dialog med medarbejderne, hvis de er syge med henblik på at sikre dels, at medarbejderen kommer tilbage så hurtigt som muligt, men også anerkende og respektere når man er syg, siger Gert Jørgensen.

Se her, hvor højt sygefraværet er i din kommune:

Steget sygefravær i Faxe

Anderledes ser det ud i Faxe Kommune. Her ligger antallet af sygedage på 13,5 per fuldtidsansatte medarbejder. Og det er en lille stigning på 0,3 dag i forhold til 2015 ifølge tal fra Kommunernes og regionernes løndatakontor.

- Jeg har bidt mærke i udviklingen og vi er stigende, hvor langt de fleste andre kommuner er faldende. Så derfor sætter vi fokus på det nu, siger borgmester Ole Vive (V) og fortsætter:

- Vi har haft fokus på sygefravær før. Men når man fjerner fokus, har det en tendens til at stige igen, og det er det, vi ser i Faxe Kommune. Derfor sætter vi politisk fokus på det igen, siger han.

I den tunge ende

Ole Vive er godt klar over, at Faxe Kommune ligger i den tunge ende af statistikken. Ud over at sygefraværet er steget, ligger de også som nummer 80 på listen over, hvilke kommuner der har mest sygefravær i hele landet. Der er 98 kommuner i alt. 

- Hvis man kan gøre noget ved det, er det et af de områder, hvor man virkelig kan styrke velfærden. Det er de borgernære områder, hvor vi er ude og bruge vikarkroner, som vi kunne bruge på varme hænder. Hvis vi ikke skal bruge pengene på vikarer, kan vi for eksempel lave en bedre normering eller sende flere på kursus, siger borgmesteren i Faxe.

Borgmestrene i både Faxe og Sorø kommuner har nu indset, at det kræver konstant fokus, hvis sygefraværet ikke skal stige igen.

- Det er vigtigt at forfølge det her. Det er ikke noget, man gør i en given periode. Vi fortsætter med at have fokus på trivsel, siger Gert Jørgensen.