Samariten overtager ambulancedriften

Den 20. oktober 2008 blev der truffet endelig afgørelse i sagen om ambulancekørslen i Region Sjælland. Fremover skal det svenske firma Samariten Ambulans køre med patienterne på Sjælland, Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Samariten skal overtage ansvaret for ambulancekørslen inden 1. september 2009. Aftalen med Samariten lyder på 250 mio. kr., hvilket er 100 mio. kr. billigere end tilbudet fra Falck.

Artikler om sagen


Ambulancer må komme for sent
Ingen overenskomst med Samariten
Svenske ambulancer overtager Sjælland
Socialdemokraterne kræver Falck diskvalificeret
Samariten: Falck er vores forbillede
Svenske eller danske ambulancer
Ambulanceaftalen er udskudt
Blokadevarsel mod nyt redningskorps
Svenskerne var billigst på ambulancekørsel

- Det var der stærk opbakning til i regionsrådet på nær to medlemmer, som ønskede sagen udsat. Men jeg er meget glad for, at meldingerne var så ensidige fra resten af rådet om at bakke op om den indstilling, der ligger, efter at det har været i udbud, siger regionrådsformand Kristian Ebbensgaard (V).

Svenskerne overtager dog ikke ambulancekørslen i hele Region Sjælland. I Roskilde og Lejre kommuner bliver ambulancerne fortsat drevet af Roskilde brandvæsen

Forud for beslutningen er gået et langt forløb med udsættelser, interne politiske kampe og en stor borgermodstand, der især har fundet fodfæste i debatten på tv2east.dk.

Afgørelsen er truffet
[video:flv:081020_samaritenvedtaget.flv]

Regionsrådet besluttede at give ambulancekørslen i Region Sjælland til Samariten. Med afgørelsen er der indtil videre sat punktum for en lang og heftig debat. Følelserne har været i kog i en sag, hvor mange har stået i kø for at markere sig.

Hvem er Samariten?

TV2 tog til Stockholm for at besøge ambulancefirmaet Samarien og forholde dem noget af den kritik, der har lydt i Danmark over firmaets overtagelse af Region Sjællands ambulancekørsel. Se hvem der fremover skal rykke ud til alvorligt syge og ulykker her i landsdelen.

Debatten ruller!
Debatten har bølget på tv2east.dk. Her kan du se et sammendrag af pointerne der indtil videre er blevet bragt, og du kan selv debattere videre.

Heftig debat om ambulancerne

Fakta om sagen

Region Sjælland satte ambulancetjenesten i udbud i foråret 2008. Dette er blevet pålagt regionerne, der derved skaber konkurrence på området. Det er tanken at mere konkurrence giver bedre og billigere service for borgerne.

Samariten vandt udbuddet med en aftale til omkring 250 milioner kroner om året. Falcks tilbud skønnes at være 100 milioner kroner højere årligt.

Tilbuddet fra Samariten angiver et personaletal på 355 – 370 medarbejdere, 73 ambulancer og samme serviceniveau. Hvis ikke niveauet overholdes skal Samariten betale bod.

Samaritens personale skal kunne tale dansk, og vil hovedsageligt bestå af medarbejdere fra Danmark. Samariten vil på sigt tage del i uddannelsen af ambulance personale.

Region Sjælland har samlet en samling påstande og fakta om ambulanceudbuddet i regionen. Du kan læse dem her:
Påstande og fakta

Fakta om samariten

Samariten er et familiefirma der drives af tre brødre fra Stockholm.

De tre brødre har i øjeblikket 20 ambulancer kørende i Stockholm, hvor de har ansvaret for ambulancekørslen i en tredjedel af den svenske by.

Samariten vil i 2009 opgradere sin forretning væsentligt og sætte cirka 355 – 370 medarbejdere og 73 ambulancer ind på Sjælland og Lolland-Falster.

Læs et portræt af Samariten på Beredskabsinfo.dk her:
Portræt af Samariten - den nye storspiller