Samariten opgiver Region Sjælland

Syge i Region Sjælland skal alligevel ikke køre i Samaritens ambulancer. Det svenske firma kan ikke skaffe en overenskomst med redderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Læserreaktion:

Politikerne skylder en undskyldning

Det svenske ambulanceselskab Samariten har kastet håndklædet i ringen og opgiver at køre ambulancer i Region Sjælland. Samariten har således i et brev til Region Sjælland bedt om at blive frigjort fra kontrakterne om ambulancetjeneste i regionen.

Forretningsudvalget i Region Sjælland igangsætter nu en ny udbudsrunde, som skal sikre ambulancedriften. På et møde den 22. januar vil der blive fremlagt forslag om fornyet udbud af ambulancetjenesten i de fem områder, Samariten skulle have overtaget

Se indslag fra TV2 ØST med interviews med regionspolitikere og Samariten herunder:
[video:flv:090112_samariten.flv]

- Det er meget ærgerligt, men vi ved, at Samariten har gjort, hvad de kunne, siger regionsrådsformand Kristian Ebbensgaard. Han tilføjer, at han regner med, at Falck vil være "en del af løsningen", når det gælder den fremtidige ambulancekørsel.

Læs mere:

Regionen: Ny udbudsrunde
3F afviser beskyldning

Ifølge en pressemeddelelse fra Samariten må de opgive, fordi 3F har krævet en dyrere overenskomst end ventet. Overenskomsten er ifølge Samariten væsentligt dyrere, end den 3F har indgået med Falck.

- Hvis den nye overenskomst skal følges, vil selskabet hverken økonomisk eller mandskabsmæssigt have mulighed for at drive ambulancetjeneste i regionen, hedder det i pressemeddelelsen.

Samariten vandt i sommer over Falck, hvis tilbud lå omkring 100 millioner kroner højere end Samaritens tilbud og omkring 100 millioner kroner højere end den pris, Region Sjælland hidtil har betalt.

På Falckstationen i Holbæk var der glæde over samaritens exit. Se reaktioner herunder:
[video:flv:090112_falck.flv]

Den nye udbudsrunde vil ifølge regionen kunne gennemføres hurtigt, og tildelingen af nye kontrakter forventes at kunne vedtages af regionsrådet på et møde i juni.

Hele forløbet omkring Samariten har været debatteret heftigt, og reaktionen i dag var heller ikke til at tage fejl af. TV2 ØST gik på gaden. Se video herunder:
[video:flv:090112_gaden.flv]

Mange borgere og brugere af tv2east.dk har kritiseret regionspolitikerne, men regionrådsformand, Kristian Ebbensgaard (V), mener ikke at politikerne kunne have handlet på anden måde end de har gjort.

Se hele interviewet herunder:
[video:flv:090112_ebben.flv]

Også Region Hovedstaden ser ud til at vakle. Tirsdag klokken 17 samles politikerne her til et ekstraordinært møde om ambulancekørslen.

Hvad gik galt for det svenske firma? Ifølge Samariten er der tale om overenskomstproblemer med overenskomstforhandlinger i vores landsdel og finanskrise i Jylland. Samariten selv har ikke gabt over for meget, siger pressechef, Arne Møller.

Se hele TV2 ØSTs interview med Samaritens pressechef, Arne Møller, herunder:
[video:flv:090113_arne.flv]

Fakta om Samariten

  • Samariten Ambulans er et svensk familiefirma, der har kørt ambulance siden 1992.
  • Samariten har 20 ambulancer og 200 medarbejdere fordelt på ni stationer i Stockholm.
  • Firmaet ejes af brødrene Thorbjørn, Torkel og Ulf Kanfjäll.
  • Samariten vandt i efteråret ved udbud ambulancekørsel tre steder i landet: Tre ud af otte områder i Region Midtjylland, fire ambulancer i indre København og hele Region Sjælland på nær Roskilde-området.
  • Ambulancerne skulle køre fra 1. september i år.
  • Firmaet erkendte før jul, at de havde gabt over for meget og ikke havde den investeringspartner, der kunne gøre det muligt at løse opgaven.
  • Efter pres fra Region Midtjylland opgav Samariten 19. december at køre ambulancer i Region Midtjylland. Opgaven er nu i stedet overtaget af Falck.