Sæson for forsinkede tog

Det er blevet løvfaldssæson, og det betyder, at man må forvente forsinkede tog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bladene hænger løst på træerne og vil de næste uger løsne sig og dale mod jorden. Det er blevet efterår og dermed også sæson for forsinkelser på togdriften. Når bladene lander på togskinnerne er det nemlig som brun sæbe for togene, og de må køre langsommere.

- Det kan virke uforståeligt, hvorfor de tonstunge tog ikke kan køre på grund af de fine små blade, men kombinationen af blade og fugt skaber en klæbrig masse, der gør skinnerne meget glatte, fortæller Informationschef hos DSB Tony Bispeskov.

Forsinkelser nu og frem

Regionens pendlere skal allerede nu forberede sig på, at det kan tage lidt ekstra tid at komme til og fra arbejde. Forsinkelserne kan nemlig allerede forekomme nu. Og det forventes at tage op til to måneder, før skinnerne igen er sikre at køre på.

- Løvfaldet varer typisk i 6 – 7 uger. Men det afhænger af, hvordan efteråret bliver. Hvis det bliver et stille og lunt efterår, er bladene længere tid om at falde ned, og så varer løvfaldssæsonen længere, lyder det fra Tony Bispeskov.

Forudsigelige forsinkelser

Efterårets komme er fast tilbagevendende, sågar næsten samtidigt hvert år. Alligevel skaber det hvert år problemer og forsinkelser på togdriften.

- Vi forsøger at forudse det. Banedanmark er allerede i beredskab, de vil spule skinnerne både dag og nat. Men vi kan ikke fuldstændig udrydde problemet, der vil derfor være forsinkelser på nogle tog, siger Tony Bispeskov.

Der er derfor ikke andet for, end at væbne sig med tålmodighed, når man tjekker ind på stationerne. Der vil ikke blive lavet om på køreplanerne. Togene kører efter samme plan gennem hele løvfaldsperioden. Det bedste råd er derfor, at tage et tidligere tog, hvis man vil være sikker på at nå frem til tiden.

Nogle ruter er særligt udsatte

Hvor besværget togførerne vil være afhænger af, hvor mange træer der er ved skinnerne. Særligt strækningen, der kører over Roskilde mod Holbæk og Kalundborg vil opleve forsinkelser, fordi der er mange træer på strækningen. Det samme vil de passagerer, der kører på ruten fra København mod Næstved.