Sådan undgår du fyrværkeriskader

Der er fortsat alt for mange, som får alvorlige fyrværkeriskader. Her er nogle gode råd til hvordan du undgår at komme noget til

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gode råd om fyrværkeri:

Køb kun godkendt fyrværkeri. Du må aldrig forsøge at lave det selv .

Sørg for god sikkerhedsafstand til omliggende bygninger - 100 meter til huse med fast tag og 200 meter til huse med stråtag - og fordobl afstanden hvis det blæser

Hold ikke fyrværkeri i hånden og kast aldrig med det. Og slet ikke efter andre. Placer det sikkert og skynd dig væk

Brug altid beskyttelsesbriller. Det gælder ikke kun den, der affyrer fyrværkeriet. Også tilskuere skal bære brillerne

Gå aldrig tilbage til en fuser.

Brug en pose til fyrværkeriet. Transporter det aldrig i lommerne.

Med udsigten til en fin nytårsaften, kan der også ventes en masse affyring af fyrværkeri. Men vil man være sikker på, at aftenen også er vellykket efter fyrværkeriet, er det vigtigt at være opmærksom på forskellige ting, både når man køber krudtet - og når man bruger det.

Fyrværker André Bøgh Hansen fra Sakskøbing fortæller, at man bør kontrollere, at rakettens styrestang er hel og uden knaster, når man køber raketten. En defekt styrestang kan i bedste fald betyde en masse penge smidt ud til ingen ting - i værste fald en alvorlig ulykke. Er stangen knækket bør man under ingen omstændigheder forsøge, at reparere den, siger han.

Og så skal man sikre sig, at der er sikkerhedslunter og at man i øvrigt nøje forstår præcis hvordan det enkelte fyrværkeri skal anvendes.

- Folk kunne jo ikke drømme om at få alle mulige andre varer langet over disken uden at de vidste noget om hvordan de reelt skal bruges, siger Andre Bøgh Hansen.

Anbring raketten i et jernrør
På selve nytårsaften er det vigtigt, at fyrværkeriet anbringes på et tørt - og fast - underlag, før det skal skydes af.

Mange vælger at stikke raketter ned i en snedrive eller i en spand med jord, men det er en rigtig dårlig idé, fortæller fyrværkermesteren.

- Raketten skal nemlig i så fald bruge op mod en fjerdedel af drivladningen til bare at rive sig fri af spanden - og det betyder at den slet ikke når op i den rigtige sikkerhedshøjde.

Det er meget bedre at banke et almindeligt jernrør ned i jorden og anbringe raketten i dette, inden den bliver antændt.

Anbring ikke raketbatteri direkte på jord eller asfalt
De efterhånden meget almindelige raketbatterier skal man også være varsom med, siger fyrværkermesteren.

- Det er uhyre vigtigt at batteriet bliver placeret på et underlag, som er fuldstændig i vater. Hvis batteriet blot anbringes på jord eller asfalt - og der er den mindste lille ujævnhed - kan man risikere at det vælter så snart det er antændt - og det betyder at ildkuglerne bliver affyret direkte ind blandt tilskuerne.

Og så skal man selvfølgelig sikre sig at batteriet anbringes så lunten peger ind mod den, der skal antænde det. Man må endelig ikke bøje sig ind over et raketbatteri.

Endeligt er det vigtigt at underlaget er vandtæt. Selv den mindste smule fugtighed kan trænge ind og ødelægge fyrværkeriet - og det vil jo være ærgerligt hvis et batteri til flere hundrede kroner ikke får vist hvad det duer til, slutter fyrværkermester André Bøgh Hansen.

 

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Gode fyrværkeriråd fra Falcks vagtcentralchef:

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Det kan koste dyrt at fyre den af

Der er helt faste regler for hvornår de privattegnede ulykkesforsikringer IKKE betaler erstatning for skader.

Man skal ikke regne med at den private ulykkesforsikring betaler for skader, hvis fyrværkeriet er blevet håndteret forkert - for eksempel hvis skaden opstår, fordi man har holdt en antændt raket i hånden, oplyser Tenna Westergaard fra Forsikringsoplysningen.

Og der er heller ingen erstatning, hvis man har været stærkt spirituspåvirket, når man er kommet til skade eller har skadet andre.

- Der sker ulykker hvert nytår, hvor personer kaster tændt nytårskrudt efter andre. Er den, der kaster, beruset, vil hans private familieansvarsforsikring ikke betale erstatning for skaden på det uskyldige offer. Det kommer den berusede til at betale af egen lomme, siger Tenna Westergaard.

Udover at det hjemmelavede fyrværkeri kan være endnu mere farligt end det lovlige, kan det også give særligt store lommesmerter. Det er nemlig også sådan at skader der opstår efter brug af hjemmelavet fyrværkeri risikerer ikke at blive dækket af den pågældendes ulykkesforsikring.

Hvis du vil vide mere:

Hvis du vil vide mere om fyrværkeri, og have flere gode råd til hvordan du omgås det, kan der findes oplysninger på disse hjemmesider:

www.fyrvaerkeri.dk og www.krudtugler.dk

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Færre skader fra nytårsfyrværkeri

Region Sjælland var sidste år det næst-sikreste sted at holde nytår - kun overgået at Nordjylland. Men der er stadig grund til at passe på.

På landsplan kom 262 personer til skade med fyrværkeri i nytåret 2010/11. Cirka en fjerdel af ulykkerne ramte børn under 16 år. Og det var i særlig grad batterierne som var skyld i de mange fyrværkeriskader.

Fyrværkeriskader på Sjælland udenfor hovedstadsområdet:

Antal skader

1995-96

72

1996-97

101

1997-98

95

1998-99

80

1999-00

83

2000-01

58

2001-02

57

2002-03

56

2003-04

42

2004-05

33

2005-06

41

2006-07

45

2007-08

52

2008-09

32

2009-10

46

I alt

183

Kilde: Ulykkes analyse gruppen, Odense Universitetshospital

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

 


Nyhedsoverblik