Sådan slipper du for at blive syg

Du behøver ikke blive vaccineret for at undgå influenza eller andre smitsomme sygdomme. Se her, hvad du selv kan gøre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En uge i sengen – kun i selskab med dårlige amerikanske serier, feber og hovedpinepiller.

Sådan er udsigten for de fleste, når vi i gennemsnit hvert tredje år bliver ramt af influenza eller lignende, plagsomme sygdomme.

Men der er faktisk en række gode råd, der forhindrer os i at blive smittet mod sygdommen.

Mens effekten af at for eksempel at proppe sig med C-vitamin er stærkt omdiskuteret, så er der især tre ting, der kan beskytte dig mod at blive ramt af en epidemi. Og det handler alt sammen om hygiejne.

Et nyt amerikansk studie fra Universitetet i Michigan foretaget blandt læger viser, at chancen for at blive smittet med influenza falder med 75 procent, hvis man bærer ansigtsmaske og latex-handsker. Effekten er mere end dobbelt så stor, som hvis man vælger kun at gå med handsker eller maske, viser studiet ifølge redorbit.com.

Årsagen til, at det er så effektivt er, at influenza er en virus, der hvirvles rundt i luften – og at den kan sidde på vores hænder og dermed let komme i kontakt med ansigt, mund og øjnene.

Hvis du synes, at maske og handsker er for drastisk et skridt, så er en god håndhygiejne vejen frem.

Det er afgørende vigtigt at vaske hænder med sæbe, når du har været på wc, før du spiser - eller når dine hænder er synligt beskidte. Og jævnligt at bruge håndsprit, når ens hænder ellers ser rene ud og i øvrigt er tørre.

Det siger hygiejnesygeplejeske Jette Holt fra Statens Seruminstitut til Newspaq.

- Der er hele tiden sygdomme, der cirkulerer. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden husker de gode vaner og vasker hænder. Også når vi ikke er bange for en bestemt sygdom, siger hygiejnesygeplejeske Jette Holt fra Statens Seruminstitut til bureauet.

Når influenza rammer Danmark og udvikler sig til en epidemi, så kan hver femte voksne blive smittet. Det oplyser Tyra Grove Krause fra Statens Seruminstitut.

I gennemsnit omkommer 1.900 danskere hvert år som en følge af influenza eller lignende sygdomme. Af dem er langt hovedparten ældre, viser forskning fra instituttet.

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/

 


Nyhedsoverblik