Sådan ser det ud, hvis din hund får skab

Der er flere ting, som du som hundeejer kan være opmærksom på for at mildne din hunds lidelser som følge af ræveskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Begynder din hund pludselig at kradse sig meget – og kan en let kløen bag dens øre få den til at kradse sig ekstra meget, så kan det være et tegn på, at din hund er ramt af skab.

Sygdommen er i denne tid i voldsom vækst på Sjælland og øerne, kan du læse i denne artikel: Boom: Hunde plages af ræveskab.

Skab kaldes ofte ræveskab, da sygdommen primært rammer rævene. Hunde (og ulve) og i sjældne tilfælde også katte kan blive ramt. Vi mennesker kan i sjældne tilfælde også blive ramt af sygdommen, der dog let kan behandles ved ens egen læge. Vi mennesker oplever sygdommen som voldsom kløe startende på hænderne.

Knopper og sår

Hos kæledyrene starter udslettet næsten altid med kløe omkring dyrenes led – helst, hvor der ikke er så meget pels. Hunden vil kradse sig meget kraftigt for at slippe af med generne.

Hvis sygdommen udvikler sig, så vil der komme røde eller gullige knopper og til sidst åbne sår. Tit vil der være synlige kradsemærker at se på huden.

Det er kun en dyrlæge, der kan diagnosticere og behandle skab. Som regel tages et hudskrab eller en blodprøve for at fastslå, at der er tale om sygdommen. Oftest behandles sygdommen med dråber på huden eller bade.

Mide bor under huden

Skab skyldes i virkeligheden en lille mide, der slår sig ned i dyrenes hud.  Man mener, at miden forårsager en kraftig allergisk reaktion. Konsekvensen er kraftig kløe hos hunden – der i sidste ende fører til åbne sår.

Skab smitter især, hvis der er kontakt med et smittet dyr. Men miden kan overleve flere dage i den fri natur, så hunden kan også blive smittet, hvis den blot går et sted, hvor et inficeret dyr har været.

De første symptomer kan komme flere uger efter smitten er sket. Som hundejer er det derfor svært at pege på en smittekilde.