¨

Sådan kan du måle støjen omkring dig

Foto: TV ØST

Masser af borgere i vores region kæmper dagligt mod støj. Sådan måler du støjen derhjemme selv.

Føler du dig generet af støj, så behøver du ikke investere så meget som en krone i dyre instrumenter, der kan måle støjniveauet omkring dig.

Faktisk kan gratis programmer til din mobiltelefon tit afgøre, om du burde gøre noget ved støjniveauet derhjemme.

Søger du på Sound Meter – både på en Android-telefon og på iPhone finder du en internationalt anerkendt app, der kan måle støjniveauet omkring dig, og som kan holde styr på støjens forløb i løbet af dagen.

Sound Meter fås i en gratis version til Android, men koster omkring 100 kroner til iPhone.

iPhone-ejere kan i stedet bruge den gratis app Bullermätning, der er lavet af Arbetsmiljöverket, den svenske fætter til det danske Arbejdstilsynet.

Hvis du vil bruge målingerne, så skal du dog være opmærksomme på, at mikrofonerne i telefonerne ikke er bygget til at registrere meget høj støj eller meget lave lyde. Derfor har måleren svært ved at måle ekstremer som en knappenål, der falder til jorden – eller lydniveauet tæt på en jetmotor.

De fleste telefoner kan dog måle lyde på mere end 80 dB – tæt på grænsen for høreværn ved et konstant lydniveau på danske arbejdspladser.

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App