Sådan gør vi – pligter i hverdagen

Af Helle og Heinrich Dedenroth Larsen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regel nummer 1: Børnene bliver involveret i alt det vi andre laver – de elsker det – de vokser og får selvtillid!

Hvad kan børn gøre?
Børnene kan varetage de samme opgaver som de voksne, det er blot på et andet niveau. Eksempelvis når vi lægger tøj sammen, har børnene til opgave at sortere strømper og folde dem ind i hinanden. Det klarer de begge fint. Når vi tømmer opvaskemaskine tager børnene bestikskuffen – vi fjerner blot de skarpe knive.

Rengøring; støvkoste er genialt rengøringsredskab til børn og det bliver nemt lige så meget leg som rengøring. Begge kan de håndtere en støvsuger der kan indstilles i håndtaget. Tørre borde af er også en god børneopgave lige som borddækning. Derudover henter de post, går ud med skrald, går ud med tallerknerne og så rydder vi værelserne op i fællesskab. Tit laver børnene en aftale om, at de hjælper hinanden på hinandens værelser – så er det mere hyggeligt.

Vi har også et skema for adfærd, som handler om at være positiv/glad/taknemmelig i hverdagen, selv tage tøj på, gå glad i bad mv. Vi skrifter mellem de forskellige skemaer – børnene er selv med til at bestemme, hvad de synes vi skal have fokus på…

Vi visualiserer opgaverne ved at finde billeder af opgaverne på nettet (Adfærdsskemaet kan hentes HER og opgaveskemaet HER)

Hvor ofte holder I familieråd?
Vi holder famileråd én gang om ugen. Enten lørdag eller søndag, alt efter hvordan det passer ind i Heinrichs vagter. Vi laver popkorn og typisk også varm kakao. Det har samme status som Disney sjov – noget ungerne glæder sig til.

Vi gennemgår ugeskemaet og udbetaler lommepenge svarende til de smileys de har. Et fyldt skema med glade smileys giver 25 kr. – ved en sur, trækkes en krone fra. I starten havde vi et par gange med sure smileys – men nu er det blevet dyrt at have børn, da der altid er glade smileys hele rækken hen . Vi vælger et nyt skema til næste uge og snakker om opgaverne (forventningsafstemning).

Når lommepengene er udbetalt, kommer vi hver i sær med et emne vi gerne vil tale om. Det kan være oplevelser som vi glæder os til, noget vi godt kunne tænke os at opleve, oplevelser vi har været kede af og ting vi gerne vil have ændret i hverdagen. Vi taler også tit om, hvordan vi gerne vil have det med hinanden. Stort og småt er velkomment. Vi giver emnerne et nummer – børnene får ov til at slå med en terning på skift – hvorefter vi vælger emnerne i den rækkefølge som øjnene viser. Det gør det lidt til et spil

Vi drøfter emnerne. Nogen gange skriver vi aftalerne ned, så vi kan finde dem frem igen. Det er mundet ud i nogle legeregler og nogle regler om, hvordan vi gerne vil have det med hinanden, som vi har hængt synligt i huset

Hvordan holder I fast?
Familierådet og den ugentlige udbetaling af lommepenge gør, at vi alle holder fast. Hvis vi skulle glemme noget, så tro mig, at ungerne nok skal huske os på det. Belønningen til børnene skal simpelthen bare være stor nok – så holder de selv fast!!! Børn elsker jo ritualer – det kan udnyttes positivt!

BONUSINFO:

Lommepenge
Vi gør en del ud af, at børnene selv tager penge fra deres sparegris og køber noget de ønsker sig. Dermed lærer de at spare op, at pengene har en værdi, at man ikke bare kan købe alt, og at det er vigtigt at vælge noget man er helt sikker på man bliver glad for.

Legetøj
I weekenden går vi i kælderen og bytter legetøjskasserne ud med andre kasser, efter børnenes eget ønske – dermed har vi altid ”nyt” legetøj. Jeg sender et billede af vores ”byttereoler” i kælderen