Sådan går partierne til valg

Her kan du se hvordan de enkelte partier går til valg

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialdemokraterne: Tre kampagner og Thornings popularitet giver Socialdemokraterne medvind.
Intet tærer på et parti som at være i regering, siges det, og Socialdemokraterne har da også mødt heftig kritik for løftebrud de seneste fire år.
Partiet har været hårdt ramt i meningsmålingerne, men har nu for første gang nået et niveau over valgresultatet med statsminister Helle Thorning-Schmidt i front.

Her kan du se, hvordan hun vil genvinde magten.

Navn: Socialdemokraterne (S)

Partibogstav: A

Partileder: Statsminister Helle Thorning-Schmidt. Født 14. december 1966 i Rødovre. Cand.scient.pol. og MA i europæiske studier Københavns Universitet og Europakollegiet i Belgien. Formand for Socialdemokraterne og medlem af Folketinget siden 2005. Opstillet på Østerbro i København.

Valgresultat 2011: 24,8 procent

Seneste Voxmetermåling: 24,7 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Det skal være mere attraktivt at arbejde: Socialdemokraterne går til valg på dets resultater under regeringsperioden, herunder at "der er blevet ryddet op", en reform af beskæftigelsessystemet og 45.000 nye private arbejdspladser.

Kommer du til Danmark, skal du arbejde: Socialdemokraterne står vagt om en stram udlændingepolitik, for der er ikke plads til alle flygtninge. Markant færre er kommet til Danmark, efter at partiet strammede reglerne, lyder det. Der skal være flere krav til indvandrere, og 24-års-reglen skal bestå.

Det Danmark, du kender: Der skal bruges flere penge på velfærd ved at investere i at flere overlever kræft og bedre behandling af kroniske sygdomme. Bedre daginstitutioner, bedre hjemmehjælp og bedre undervisning på uddannelserne, lyder det fra Socialdemokraterne, som er imod nulvækst.

Kilde: Socialdemokraterne og Ritzau.

De Radikale: Morten Østergaard skal løfte arven efter forgængeren Margrethe Vestager:

Margrethe Vestager er fortid som politisk leder for Radikale Venstre, og det er nu op til Morten Østergaard at føre partiet til succes ved valget.

Her kan du se, hvordan han vil gøre det.

Navn: Radikale Venstre (R)

Partibogstav: B

Partileder: Morten Østergaard. Født 17. juni 1976 i Aarhus. Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, tidligere skatteminister og minister for forskning, innovation og videregående uddannelser. Opstillet i Østjyllands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2005.

Statsministerkandidat: Helle Thorning-Schmidt (S)

Valgresultat 2011: 9,5 procent

Seneste Voxmetermåling: 5,8 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Flere i arbejde og færre på forsørgelse: Radikale Venstre vil have flere i arbejde og færre på offentlig forsørgelse. Ledige danskere, herunder indvandrere, skal hurtigere i arbejde.

Børns baggrund må ikke afgøre deres fremtid: Gennem økonomiske reformer skal der investeres mere i velfærd og muligheder for samfundets svageste. Uddannelsessystemet skal blive bedre til at inkludere og løfte børn fra ressourcesvage hjem.

Grøn fremtid er prisen værd: Danmark skal være helt fri for olie, kul og gas. Radikale Venstre vil udfase kul fra den danske energiproduktion i løbet af de næste 10 år og investere i flere vindmøller.

Kilde: Radikale Venstre og Ritzau.

 

 SF: Pia Olsen Dyhr skal for første gang stå i spidsen for SF i valgkampen - se her, hvordan hun vil gribe det an.

Siden sidste valg har SF været med i regeringen, trådt ud igen, sagt farvel til både Villy Søvndal og Annette Vilhelmsen som formand og goddag til afløseren Pia Olsen Dyhr.

Nedenfor bliver du præsentere for partiet og dets største valgkampstemaer.

Navn: Socialistisk Folkeparti (SF)

Partibogstav: F

Partileder: Pia Olsen Dyhr. Født 30. november 1971 i Vallensbæk. Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, tidligere handels- og investeringsminister og transportminister. Opstillet i Københavns Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2007

Statsministerkandidat: Helle Thorning-Schmidt (S)

Valgresultat 2011: 9,2 procent

Seneste Voxmetermåling: 6,2 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Et Danmark i arbejde: SF er stærkt imod social dumping. Alle, også lønmodtagere fra andre EU-lande, skal overholde danske løn- og arbejdsvilkår. Genoptjeningskravet til dagpenge skal tilbage til seks måneder igen.

Et Danmark i vækst: Der skal satses intensivt på at skabe vækst og arbejdspladser gennem grøn omstilling. SF vil koble den grønne satsning, omstillingen til vedvarende energi og mindre ressourceforbrug sammen med at der skabes flere job.

Et solidarisk Danmark: SF vil kæmpe for en stærk offentlig sektor, hvor der er råd til at pleje ældre og passe børn ordentligt. Skattely, sort arbejde og social dumping skal bekæmpes med alle midler.

Et grønt Danmark. Der skal bygges videre på vindenergi, men også udvikles nye væksteventyr, for eksempel gennem rensning af spildevand og bedre genanvendelse af affald.

Et Danmark i uddannelse: Partiet støtter målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en lang videregående uddannelse. Derudover skal det være lige så attraktivt at tage en erhvervsuddannelse som at gå i gymnasiet.

Kilde: SF og Ritzau

Bliv klogere på De Konservatives valgkamp her

Søren Pape Poulsen får sin sag for som formand for De Konservative. Her kan du se, hvordan han griber det an:

Lars Barfoed er fortid som formand for Det Konservative Folkeparti, og det er nu op til afløseren, den tidligere Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen, at sikre det kriseramte parti fremgang.

Nedenfor kan du læse om partiets mærkesager:

Navn: Det Konservative Folkeparti (K)

Partibogstav: C

Partileder: Søren Pape Poulsen. Født 31. december 1971 i Bjerringbro. Udlært i 1992 hos Grundfos i Bjerringbro i shippingafdelingen, tidligere speditør, skoleleder og borgmester. Opstillet som spidskandidat i Vestjyllands storkreds. Er ikke medlem af Folketinget.

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Valgresultat 2011: 4,9 procent

Seneste Voxmetermåling: 3,2 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Flere i arbejde, frihed til den enkelte: Det Konservative Folkeparti vil sænke skatten med 40 milliarder kroner årligt frem mod 2020. Dette skal blandt andet ske ved at afskaffe topskatten, hæve beskæftigelsesfradraget og sænke selskabsskatten.

Faglighed i centrum, frihed til familierne: Der skal kontinuerligt stilles krav til uddannelsesinstitutionerne for at sikre ordentlige rammer for indlæring. Lektiecaféer skal være frivillige og ikke tvungne.

Din tryghed først: Det Konservative Folkeparti ønsker større strafudmåling til kriminelle, der har begået kriminalitet før. Udenlandske kriminelle skal afsone i hjemlandet.

Kilde: Konservative og Ritzau

Sådan vil du se Kristendemokraterne i valgkampen

Kristendemokraterne kæmper en kamp under spærregrænsen. Se her hvordan de vil sikre sig plads i Folketinget:

Ikke siden 2001 er Kristendemokraterne blevet valgt til Folketinget, dengang under navnet Kristeligt Folkeparti. Dog havde partiet et mandat, da det tidligere konservative folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen meldte sig ind i partiet og sad i Folketinget fra 2010 til 2011.

Nu forsøger Kristendemokraterne igen at blive valgt ind i Folketinget.

Navn: Kristendemokraterne.

Partibogstav: K.

Partileder: Landsformand Stig Grenov. Født 15. marts 1961 i København. Uddannet lærer i 1986. Ledelse og samarbejde fra Merconom skolen 1999. Pædagogisk diplomuddannelse i naturfagenes didaktik 2010. Politisk næstformand, Kristendemokraterne 2008-2011. Landsformand, Kristendemokraterne, 2012-. Opstiller i Nordsjællands Storkreds.

Valgresultat 2011: 0,8 procent og opnåede ikke valg til Folketinget.

Seneste Voxmetermåling: 1,1 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Familien for fremtiden: Fælles fritid for familien er en forudsætning for trivsel. Derfor skal lukkeloven fra 2009 genindføres. Søn. og helligdage skal være fridage og detailhandlen lukke om aftenen. Gratis parterapi for voksne, der skal styrke familierne.

Pengene skal følge barnet: Forældre til småbørn mellem 0 og 2 år skal tilbydes 85 procent af det billigste kommunale pasningstilbud, hvis de passer børnene selv. Der skal være klare grænser for, hvor mange børn en pædagog i vuggestuen og børnehaven må være alene med.

Ret til religion- og åndsfrihed: Religionen skal have plads i det offentlige rum. At bære religiøse symboler er en del af den borgerlige frihed på linje med politiske mærkater og græsrodssymboler. Åndsfriheden i skolevæsnet skal forsvares. Alle skal frit kunne vælge det undervisningstilbud, de ønsker, deres barn skal uddannes under.

Kilde: Kristendemokraterne.

Sådan får du Liberal Alliance at se i valgkampen

Anders Samuelsen står for anden gang i spidsen for Liberal Alliance ved et folketingsvalg. Her er hans planer:

Efter en kaotisk indledning som parti forud for valget i 2007 har Liberal Alliance og dets leder, Anders Samuelsen, nu fundet sin plads i det politiske spektrum.

Her kan du se, hvad partiet vil slå på i de kommende tre ugers valgkamp:

Navn: Liberal Alliance (LA)

Partibogstav: I

Partileder: Anders Samuelsen. Født 1. august 1967 i Horsens. Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, tidligere konsulent og projektkoordinator på Castberggård Døves Højskole. Spidskandidat i Nordsjællands Storkreds. Folketingsmedlem siden 2001.

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Valgresultat 2011: 5,0 procent

Seneste Voxmetermåling: 7,8 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Mere frihed: Mere ansvar til den enkelte. Livet skal ikke reguleres i detaljer med forbud og regler.

Lavere skatter: De høje skatter står i vejen for vækst og udvikling. Det kan ikke betale sig for Danmark, at skatterne er så høje. Den bedste velfærd er at lade folk beholde flere af pengene selv.

Højere vækst: Virksomhederne skal have bedre vilkår, så de klarer sig godt og skaber vækst og beskæftigelse.

Mindre bureaukrati: Alt for meget arbejde i den offentlige sektor er tomt arbejde. Overflødig dokumentation, tunge og indviklede regler, langsommelig sagsbehandling, registrering og kontrol. Det kan gøres bedre, mener partiet.

Kilde: Liberal Alliance og Ritzau.

Sådan ser du Dansk Folkeparti i valgkampen

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har igen stram udlændingepolitik og velfærd på dagsordenen.

For første gang skal Kristian Thulesen Dahl stå i spidsen for Dansk Folkeparti ved et valg til Folketinget.

Her kan du se mere om partiet og den linje, de kommer til at lægge i de næste tre ugers valgkamp:

Navn: Dansk Folkeparti (DF)

Partibogstav: O

Partileder: Kristian Thulesen Dahl. Født 30. juli 1969 i Brædstrup. Cand.merc.jur. fra Aalborg Universitet, tidligere konstabel af reserven og medstifter af Dansk Folkeparti. Opstillet i Vejle Nordkredsen, Sydjyllands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 1994.

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Valgresultat 2011: 12,3 procent

Seneste Voxmetermåling: 18,4 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Stram udlændingepolitik og ægte velfærd: Der skal stilles krav til, at indvandrere uddanner sig og deltager på arbejdsmarkedet. Indvandrere skal følge de danske love, regler og grundlæggende værdier som ligestilling, demokrati og ytringsfrihed.

Ventelister skal væk: Ventelisterne på sygehusene skal helt væk med særligt fokus på kræftpatienter.

Vi vil have et trygt land: Forbrydere skal straffes hurtigt og kontant, mens ofrene får den hjælp og støtte, de har behov for.

Danmarks grænser skal være sikre: Danmark tiltrådte Schengen-samarbejdet i 2001, der medførte åbne grænser. Det er en gave til kriminelle, mener partiet, der ønsker kontrol ved grænserne igen.

Vi siger nej til EU-forfatningen: Dansk Folkeparti ønsker et tæt og venskabeligt samarbejde i Europa, men samarbejdet skal begrænses til områder som handelspolitik, miljøpolitik og teknisk samarbejde. Partiet vil aldrig acceptere Tyrkiet som EU-land.

Kilde: Dansk Folkeparti og Ritzau.

Her er det Venstre du får at se i valgkampen

Lars Løkke Rasmussen skal forsøge at genvinde statsministerposten - her kan du se, hvordan han vil gøre det:

Blå bloks statsministerkandidat hedder Lars Løkke Rasmussen og er formand for det største parti i Folketinget, Venstre.

Her kan du se, hvordan han og partiet vil forsøge at genvinde regeringsmagten:

Navn: Venstre (V)

Partibogstav: V

Partileder: Lars Løkke Rasmussen. Født 15. maj 1964 i Vejle. Cand.jur. fra Københavns Universitet, tidligere indenrigs- og sundhedsminister, finansminister og statsminister. Opstillet i Køge valgkreds, Sjællands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 1994

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Valgresultat 2011: 26,7 procent

Seneste Voxmetermåling: 23,8 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Det skal kunne betale sig at arbejde: Derfor vil Venstre sænke skatten på de laveste indkomster og indføre "et moderne kontanthjælpsloft", hvis indhold dog fortsat er ukendt.

Flere private arbejdspladser: Der skal indføres skatte- og byrdestop for erhvervslivet, og der skal kun indføres nye, erhvervspåvirkende love to gange om året.

Danmark skal åbnes mere for udlændinge, der kan og vil, men lukkes for dem, der ikke vil. Derfor vil Venstre indføre et nyt udlændingesystem, som giver lettere adgang for en kvote af indvandrere fra udvalgte lande.

Danskerne skal være trygge i hjemmet og på gaden. Derfor vil Venstre lave en tryghedspakke, som skal sikre mere synligt politi på gaderne.

Sundhedsvæsnet skal gøres "endnu bedre", og ingen patienter skal tvinges til at vente mere end en måned på behandling.

Kilde: Venstre og Ritzau.

Sådan får du Enhedslisten at se i valgkampen

Johanne Schmidt-Nielsen står igen i spidsen for Enhedslisten - her kan du se, hvordan hun vil sikre fremgang:

Meningsmålingerne tyder på fremgang til Enhedslisten, der trods rollen som parlamentarisk grundlag for regeringen ofte har været sat ud på sidelinjen i forhold til de store forlig.

Her kan du se, hvordan partiet og politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen vil sikre stemmerne:

Navn: Enhedslisten (EL)

Partibogstav: Ø

Politisk ordfører: Johanne Schmidt-Nielsen. Født 22. februar 1984. Bachelor i Socialvidenskab fra Roskilde Universitet, tidligere pædagogmedhjælper og næstformand for Danske Gymnasielevers Sammenslutning. Spidskandidat i Københavns Storkreds. Folketingsmedlem siden 2007

Statsministerkandidat: Helle Thorning-Schmidt (S)

Valgresultat 2011: 6,7 procent

Seneste Voxmetermåling: 7,7 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

Retfærdige dagpenge og flere arbejdspladser: Det er ikke den enkeltes skyld, at der mangler arbejdspladser. Vi skal sammen skabe flere arbejdspladser, et trygt arbejdsmarked og forbedre mulighederne for at dele arbejdet.

Bedre velfærd: Enhedslisten ønsker at investere massivt i en bedre velfærd, bygget på tillid fra de offentligt ansatte. Der skal flere hænder til børn og unge, og udlicitering og privatisering skal stoppes.

Mere lighed: Enhedslisten ønsker en social skattereform, at kontanthjælpssatser for unge hæves, samt at den gensidige forsørgerpligt for gifte og førtidspensionister afskaffes.

Grøn omstilling: Der skal investeres i grøn teknologi, genbrug af ressourcer og vedvarende energi. Landbruget skal gøres økologisk og kemikalier skal ud af vores omgivelser.

Kilde: Enhedslisten og Ritzau.

Alternativet går til valg på følgende sager

Den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk er frontfiguren for partiet. Her er partiets mærkesager:

Ved det seneste folketingsvalg blev Uffe Elbæk valgt ind som medlem af Det Radikale Venstre, og han blev endda udpeget som kulturminister. Ved det kommende valg skal han føre Alternativet i Folketinget i første forsøg.

Her kan du se, hvordan han og partiet vil få de nødvendige stemmer.

Navn: Alternativet

Partibogstav: Å

Partileder: Uffe Elbæk. født 15. juni 1954 i Ry. Journalistisk tillægsuddannelse, Danmarks Journalisthøjskole, 1987. Socialpædagog, Peter Sabroe Seminariet, 1982. Tidligere kulturminister. Kandidat for Alternativet i alle opstillingskredse i storkredsen fra 2015. Medlem af Folketinget siden 2011.

Statsministerkandidat: Helle Thorning-Schmidt (S)

Valgresultat 2011: Partiet eksisterede ikke

Seneste Voxmetermåling: 1,2 procent

Vigtigste mærkesager i valgkampen:

En seriøs grøn omstilling - for vores børn og børnebørn: 100 procent økologi, 100 procent vedvarende energi og 100 procent af erhvervsstøtte til bæredygtige virksomheder.

En seriøs økonomisk omstilling - for holdbarhed og udvikling: Nyt vækst- og BNP-begreb, reform af finans- og banksektoren og pensionskasserne skal investere bæredygtigt.

En seriøs social omstilling - for livskvalitet og lighed: 30-timers arbejdsuge, kontanthjælp uden mistillid og lavere skat på laveste indkomster.

Stærkere iværksætterkultur - for kreativitet og skabertrang: Toårig grøn iværksætterydelse, iværksætteri på skoleskemaet og styrk lokale iværksættermiljøer.

Mindre stat, mere samfund - for tillid og frihed: Borgerdrevne forslag i Folketinget, sæt de offentlige institutioner fri og aktivere den fjerde sektor.

Kilder: Alternativet og Folketingets hjemmeside.

 

 


Nyhedsoverblik