Sådan får du en bedre nattesøvn

I tirsdagens Lev Livet giver Birgitte Nymann gode råd til, hvordan deltagerne - og jer derhjemme - kommer til at sove bedre om natten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Får du sovet nok om natten? Hvis du skal sætte dit vækkeur for at vågne om morgenen, så sover du ikke nok. Sådan siger Lev Livets Birgitte Nymann. Men søvnen er særdeles vigtig - både for din vægt og for din lykkefølelse. 

Sover man eksempelvis for sporadisk eller for lidt, så kan det have store konsekvenser - specielt for vores psykiske restituering.

- Det er faktisk det samme som, at man ikke får det optimale ud af livet. Sover man for eksempel ikke nok, så går man glip af de allervigtigste timers søvn. I den sidste del af søvnen ligger vores evne til at føle glæde, lykke, kreativitet, overblik og overskud, forklarer Birgitte Nymann.

Sov bedre

Heldigvis er der konkrete ting, man kan gøre, hvis man gerne vil sove bedre. En af de vigtigste ting er at sove nok. Ifølge Birgitte Nymann har vi brug for 7,5 - 9 timers søvn hver nat. Nogen lidt mere – nogen lidt mindre.

- Mange er i søvnunderskud, og det skaber problemer. For så for vi lyst til at spise mere - og ikke mindst mere sukker. Der er fem gange flere, der er overvægtige, når de ikke sover nok. Og så får man i øvrigt også sværere ved at koncentrere sig, fortæller Birgitte Nymann.

En anden vigtig ting er at indrette sit soveværelse rigtigt.  

- En god nats søvn kræver meget mørke. Hvis gardinerne ikke kan lukke alt lys ude, så er der meget, der kan reflektere lyset på værelset, for eksempel en lys væg og sengetøj. Og det kan forstyrre nattesøvnen, påpeger Lev Livet-instruktøren.

Væk med iPad'en

Et sidste godt råd gælder elektronik, så som iPhones og iPad.

- En god tommelfingerregel er: Hold dig fra det en time før, du går i seng. Man bliver så glad for det, og får tifold energi næste dag. Hold elektronik ude af soveværelset, og læs i stedet hellere en bog, opfordrer Birgitte Nymann.

Hør meget mere om, hvordan du får en god nats søvn i ugens udsendelse. Det er TV2 ØST fra kl. 19.45. Programmet genudsendes også løbende på ØST-kanalen. 

Test også, om du er i søvnunderskud. Du finder testen på medlemsforsiden i Klub Lev Livet. Log ind - eller meld dig gratis ind - her