Sådan er du stillet, hvis du kører i et hul

Huller i asfalten kan resultere i ulykker på cyklen, skæve fælge eller skader på bilen. Men hvem har egentlig forsikringsansvaret?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det halter for flere kommuner med at vedligeholde de kommunale veje, og det giver flere steder huller i vejene, som kan skabe farlige situationer i trafikken.

En ny analyse fra Vejdirektoratet og Kommunernes Landsforening viser, at Næstved Kommune er blandt de ni kommuner i landet, hvor vejenes stand er dårligst.

Men hvem har egentlig ansvaret, hvis man kommer galt afsted på en hullet vej?

- Kommunerne er ansvarlige for deres veje, at vejene er til at køre på og ikke er farlige for deres brugere. Omvendt skal brugerne også gøre kommunerne opmærksom, hvis der er huller i vejene, som kan medføre skader. Det er faktisk brugerens pligt. Hvis man orienterer kommunen, så er det kommunens pligt hurtigst muligt at gøre noget ved sagen, siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen under brancheorganisation Forsikring og Pension, og tilføjer: 

- Men hvis der sker noget på veje med huller, og man har anmeldt det, og kommunen ikke har reageret tilstrækkeligt hurtigt, så er det helt hundred, at kommunen bliver ansvarlig.

Falder og brækker armen

Det er dog ikke alle huller i vejene, som ifølge Ole Vidstrup kan ende i erstatningssager. Nogle skader på fortov eller huller er simpelthen for små, men det skal vurderes fra sag til sag.

- Hvis det har en vis størrelse, for eksempel på fortov hvor fliserne ligger mere skævt end tre centimeter, og folk falder og brækker armen, så er det kommunens ansvar. Det er det samme ude på vejbanen og cykelstien, hvis der er huller af en vis størrelse, og kommunen ikke har gjort noget ved det, selvom de er blevet gjort opmærksom på hullet, siger Ole Vidstrup.

Gode råd, når du søger erstatning