Sådan er du stillet, hvis du kører i et hul

Huller i asfalten kan resultere i ulykker på cyklen, skæve fælge eller skader på bilen. Men hvem har egentlig forsikringsansvaret?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det halter for flere kommuner med at vedligeholde de kommunale veje, og det giver flere steder huller i vejene, som kan skabe farlige situationer i trafikken.

En ny analyse fra Vejdirektoratet og Kommunernes Landsforening viser, at Næstved Kommune er blandt de ni kommuner i landet, hvor vejenes stand er dårligst.

Men hvem har egentlig ansvaret, hvis man kommer galt afsted på en hullet vej?

- Kommunerne er ansvarlige for deres veje, at vejene er til at køre på og ikke er farlige for deres brugere. Omvendt skal brugerne også gøre kommunerne opmærksom, hvis der er huller i vejene, som kan medføre skader. Det er faktisk brugerens pligt. Hvis man orienterer kommunen, så er det kommunens pligt hurtigst muligt at gøre noget ved sagen, siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen under brancheorganisation Forsikring og Pension, og tilføjer: 

Læs også
Kommuner vedligeholder ikke vejene godt nok
Læs også
Kommuner vedligeholder ikke vejene godt nok

- Men hvis der sker noget på veje med huller, og man har anmeldt det, og kommunen ikke har reageret tilstrækkeligt hurtigt, så er det helt hundred, at kommunen bliver ansvarlig.

Falder og brækker armen

Det er dog ikke alle huller i vejene, som ifølge Ole Vidstrup kan ende i erstatningssager. Nogle skader på fortov eller huller er simpelthen for små, men det skal vurderes fra sag til sag.

- Hvis det har en vis størrelse, for eksempel på fortov hvor fliserne ligger mere skævt end tre centimeter, og folk falder og brækker armen, så er det kommunens ansvar. Det er det samme ude på vejbanen og cykelstien, hvis der er huller af en vis størrelse, og kommunen ikke har gjort noget ved det, selvom de er blevet gjort opmærksom på hullet, siger Ole Vidstrup.

Gode råd, når du søger erstatning

  • Du kan søge erstatning hos din kommune, men husk, at du har bevisbyrden. Det er en god idé at vedhæfte et billede eller vidneudsagn som dokumentation.
     
  • For at få erstatning, skal du have kørt efter forholdene. Det vil sige, at du skal sætte farten ned, hvis vejen tydeligvis er gammel eller i dårlig stand.
     
  • Hvis din selvrisiko er højere end prisen for at få udbedret skaden, er der ingen grund til at søge om erstatning.
     
  • Hvis du får afslag på erstatning fra kommunen, kan du anlægge en sag mod kommunen.

Kilde: Forsikringsoplysningen

Nyhedsoverblik