S vil kuppe finanslovsforhandlinger: Overfører millioner til svage kommuner

Socialdemokraterne vil åbne for udligningsforhandlingerne, hvor kommunerne i vores område er blevet snydt for en formue.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et forkert talgrundlag førte til, at kommunerne i vores område blev snydt for en formue i den økonomiske udligningsordning mellem de velstillede og mere økonomisk udfordrede kommuner.

Derfor foreslår partiet konkret, at der tilføres to milliarder kroner til området, så kommunerne i vores område får tilført 737 millioner kroner.

- Det er vores forslag til finanslovsforhandlingerne – og det er en direkte fortsættelse af den diskussion, som regeringen stoppede i foråret. Vi har lige siden forsøgt at skaffe en række svar fra Finansministeriet. Dem har vi nu fået, og derfor kan vi nu sætte konkrete tal på, hvordan vi synes, at ordningen fremover skal sættes sammen, siger kommunalordfører Magnus Heunicke (S).

Velstillede kommuner fik mest

Regeringen skar igennem forhandlingerne med en beslutning om at kompensere de kommuner, der havde vundet mest på fejlen – mens de øvrige kommuner ikke blev kompenseret i samme grad. Især for de svagt stillede kommuner var det en stor bet at sluge, mener socialdemokraten.

- Vi synes ikke, at den løsning, som regeringen valgte, var fair. Vi synes, at især de økonomisk svagest stillede kommuner skal kompenseres mest. Og det hører vi også andre partier sige – blandt andet Dansk Folkeparti, tror jeg, er meget enige i, at den valgte ordning ikke var god, siger han.

Kan kun tilføre flere penge

Forslaget vil ikke berøve de velstillede kommuner de penge, som de er blevet stillet i udsigt.

- Det er for sent at pille ved det. Det er blevet vedtaget i Finansudvalget. Så hvis vi skal gøre dette, så skal der tilføres flere penge til området via finansloven, så det er den vej, vi går, siger Magnus Heunicke.

Han satser på, at de kommuner, der står bag et sagsanlæg for den forkerte kompensationsordning, vil støtte deres forslag.

- Vi ved, at eksempelvis mange Venstreborgmestre er vrede over den måde, som udligningsforhandlingerne endte på. Jeg satser på, at vi i Folketinget kan ende på en meget bedre model – og her er vores forslag en konkret måde at gøre det på, siger han.