S: Send farligt atomaffald til udlandet

S vil sende farligste del af atomaffald fra Risø til udlandet. Lad det blive, hvor det er, lyder det fra DF.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den farligste del af det omdiskuterede atomaffald fra Risø skal sendes til udlandet, hvis det står til Socialdemokraterne.

Det siger partiets kommunalordfører, Rasmus Prehn.

- Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, skal vi gøre det. Der findes lande, som selv har atomkraft og som har bygget anlæg til at tage sig af det, siger han.

Det drejer sig om 233 kilo affald, som udgør den farligste del af det radioaktive affald.

Hos Dansk Folkeparti er man af en helt anden opfattelse end Socialdemokraterne. De mener, at alt affaldet skal blive liggende ved Risø.

- Det kommer til at koste mange penge at flytte det. Samtidig er der en risiko, når det skal flyttes og graves ned et andet sted. Så det er vi imod, siger partiets miljøordfører Jørn Dohrmann.

Diskussionen er blusset op, efter at de fem kommuner, som er udset til at skulle modtage atomaffaldet, alle har meldt hus forbi i en rundringning foretaget af Ritzau.

Og da de seks mulige placeringer for atomaffaldet blev offentliggjort i går, åbnede indenrigsminister Bertel Haarder da også op for muligheden for at sende den farligste del af affaldet til udlandet.

- Det vil jo i nogen grad ændre den opgave, vi har, for vi vil måske kunne undgå den dybe boring, der skal til, sagde han, men erkendte samtidig, at det nok ikke bliver nemt at finde udenlandske aftagere.

Det bliver nu undersøgt, om det kan lade sig gøre at sende affaldet til udlandet, eller om det skal graves ned i Danmark.

Ekspert i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, har tidligere fortalt, at det er op til de enkelte lande at regulere, hvor meget radioaktivt affald man ønsker at eksportere til andre lande.

Danmark har imidlertid underskrevet en affaldskonvention i FN's internationale atomagentur (IAEA). I praksis betyder det, at Danmark kun må eksportere de 233 kilo atombrændsel, hvis modtagerlandets atomingeniører kan bruge det til noget.


Nyhedsoverblik