¨

S og SF: God idé at give toldere mere magt

Foto: TV ØST

S og SF er med på at øge toldernes beføjelser ved grænsen. SF undrer sig over, at forslaget først kommer nu.

Dansk Folkepartis forslag om at øge toldernes beføjelser ved grænsen kan tilsyneladende blive til virkelighed.

Regeringspartierne har reageret positivt, og i oppositionen sparker DF også en åben dør ind. Både S og SF er med på idéen.

- Det er rigtigt, at der er problemer i dag med, at kompetencesnittet mellem politi og toldere kan betyde, at forbrydere smutter igennem nettet. Derfor er det rigtigt at udvide toldernes kompetencer, siger skatteordfører for Socialdemokraterne, Nick Hækkerup.

Han peger på, at tolderne i dag har de mest vidtgående kompetencer omkring eksempelvis smugleri af ting, mens politiet har videre beføjelser, når det handler om mennesker.

Det betyder, at toldere kan komme ud for at opdage kriminalitet uden at kunne gøre noget, hvis der ikke er en politibetjent til stede.

- Hvis kontrollen skal være mest effektiv ved grænsen, så skal politiet og tolderne følges ad. Og det gør de. Men det er fjollet, at man ikke giver den fulde kompetence til enten politiet eller tolderne. Eller dem begge, siger han.

Dansk Folkepartis forslag går ifølge Berlingske ud på at give tolderne udvidede beføjelser, så de selv kan efterforske sager om narkokriminalitet og våbensmugling, som de ellers i dag skal overgive til politiet.

Den del er Nick Hækkerup også med på langt hen ad vejen:

- Hvis det giver bedre ressourceanvendelse, så skal det ikke stå i vejen, siger han.

Dog skal det fortsat være sådan, mener han, at den almindelige anklagemyndighed skal beslutte om en sag til syvende og sidst skal for en domstol. Men efterforskningen af en sag kan godt ligge hos tolderne.

- De har ikke rutinen med det i dag, men lad os se på det, siger han.

SF's skatteordfører, Jesper Petersen undrer sig over, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke allerede har gjort det.

- Vi skal have mindre dobbeltarbejde og bureaukrati. Så jeg er positiv over for at øge toldernes beføjelser, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App