S: Der skal være tryghed om realkreditten for alle mennesker

Lånegrænsen for fritidshuse skal ændres, lyder et lovforslag, der førstebehandles i dag. Men Socialdemokratiet ved ikke, hvilket ben de skal stå på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Erhvervsministeren og Finanstilsynet vil udvide lånegrænsen for realkreditbelåning af fritidshuse fra 60 procent til 75 procent.

Det vil blandt andet gøre, at det vil blive op mod 1.300 kroner billigere om måneden at eje et sommerhus til en million kroner. 

Selv om Socialdemokraterne er positive overfor forslaget, som førstebehandles i dag, så er det ikke kun jubel, der lyder. 

quote Det, som vi er nervøse for er, at Nationalbanken har advaret imod, at det her kan true realkredittens troværdighed

Kaare Dybvad, boligordfører i Socialdemokratiet

- Det, som vi er nervøse for er, at Nationalbanken har advaret imod, at det her kan true realkredittens troværdighed. Og det vil så gå ud over alle almindelige parcelhusejere rundt om i landet, siger Kaare Dybvad, boligordfører i Socialdemokratiet. 

- Og det vil vi altså ikke være med til. 

Hvilken risiko har det?

Kaare Dybvad henviser til høringssvaret fra Nationalbanken. Her svarer de nemlig, at de anbefaler at fastholde den nuværende realkreditlånegrænse for fritidshuse. 

nationalbanken_1000kroneseddel.jpg
Læs også
Nationalbanken fraråder ændring af lånegrænse for sommerhuse
nationalbanken_1000kroneseddel.jpg
Læs også
Nationalbanken fraråder ændring af lånegrænse for sommerhuse

Altså, at man bevarer grænsen på de 60 procent. 

- Vi vil have en sikkerhed for, at der er tryghed omkring vores realkredit for alle de mennesker, der har realkreditlån i deres hus og ikke bliver truet eller får højere priser, fordi vi nu giver de her ekstra muligheder til sommerhusejerne, siger Kaare Dybvad.

Han forklarer, at Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling til, om de vil bakke op om forslaget. De vil først have en vurdering fra Det Systemiske Risikoråd, som netop rådgiver om financielle risici. 

- Det, der er det vigtigste at sørge for, er, at der er nogle lave priser på realkreditten og vi holder bidragssatserne nede. Og det gør vi kun ved, at der er tryghed omkring realkreditten, og det vil vi ikke være med til at sætte over styr, på trods af at der selvfølgelig er rigtig mange gode elementer også i det lovforslag, lyder det fra Kaare Dybvad.


Nyhedsoverblik