Rygning skyld i hver anden dødsbrand

Mindst 31 af de 68 brande, som kostede menneskeliv sidste år, skyldes rygning. Det viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af 2013 mistede 70 mennesker livet ved i alt 68 brande. Og hver anden brand begyndte på grund af rygning, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. Og i 2013 var andelen af de rygningsrelaterede dødsbrande på 46 procent.

- De rygere, der er i risikogruppen for at forårsage en dødsbrand, er utrolig svære at trænge igennem til med traditionelle kampagner og informationsindsatser. Erfaringer viser, at de oftest bor alene, og at branden typisk opstår ved, at de taber den tændte tobak i sofaen, i stolen eller i sengen, fortæller kampagnemedarbejder i Beredskabsstyrelsen Pil Storm Giersing.

Beredskabsstyrelsen opfordrer de pårørende til at holde godt øje, når de er på besøg i rygerens hjem og se efter, om der er nogle faresignaler.

-      Vi vil gerne råde pårørende til at holde øje med faresignaler, når de er på besøg hos familien. Hvis du f.eks. ser brændemærker i møbler eller på gulvtæppet omkring din fars tv-stol, skal de røde lamper begynde at blinke. Det er tegn på, at du skal give en hånd med og sikre hjemmet imod en brand, siger Pil Storm Giersing.

I november 2011 blev der indført selvslukkende cigaretter i alle EU-lande. Det er endnu for tidligt at konstatere, om tiltaget har haft en effekt på antallet af dødsbrande.