Rygeforbud skaber debat: Formynderi eller folkesundhed?

Kan man tillade sig at forbyde sine medarbejdere at ryge i arbejdstiden? Vi har spurgt TV ØSTs brugere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næstved Kommune ser ud til at blive den næste kommune, der indfører rygeforbud i arbejdstiden for de kommunale ansatte.

quote Morten Grønbæk, direktør i Statens Institut for Folkesundhed, dr.med.

Hvis du indfører røgfri arbejdstid, vil det med sikkerhed betyde, at der er nogen, der holder op, fordi det bliver for besværligt

Det gør 21 danske kommuner i forvejen. Blandt andet i Sorø, Holbæk og Guldborgsund Kommuner, hvor alle kommunale arbejdspladser er røgfrie.

Men kan politikerne tillade sig at bestemme over de ansattes rygevaner?

Vi gør status på den løbende afstemning, som vi har kørende på vores Facebook-side.

Svaret er nej

Over tusinde brugere har i skrivende stund afgivet deres stemmer, og flere brugere har givet udtryk for, hvad de mener om, at politikerne vil skodde de ansattes smøger.

Og hvis TV ØSTs brugere sad i Næstved Byråd ville der formentlig ikke blive indført rygeforbud for de kommunale ansatte. Størstedelen af stemmerne resulterer nemlig i et rungende nej. 62 procent af stemmerne er imod et rygeforbud. 

Birgit Korsgaard er en af de mange brugere, der ikke mener, at der skal udstedes forbud mod rygning i arbejdstiden. Hun bakkes op af Marianne Carlfeldt, der også mener, at det er forkert at forbyde rygerne deres daglige tobak. 

I den mere humoristiske ende af debatten, bliver der refereret til Dronning Magrethes rygevaner. 

Det er primært dem, som er imod forbuddet, der blander sig debatten under opslaget. Der er dog enkelte tilhængere af rygeforbuddet, som også kommer på banen. For eksmpel Carsten Andersen, der ikke finder det urimeligt med flere rygeregler.

Rygeforbud virker

Rygedebatten deler altså vandene, dog med et overtal modstandere af forbuddet.

Hvis man spørger Morten Grønbæk, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed, dr.med. så er følger der utilfredshed med rygeforbud, men han fastlår, at kommunernes rygeforbud har vist sig at være et positivt tiltag.

RØGFRI ARBEJDSTID

- Der er overhovedet ingen tvivl om, at det vil have en effekt på rygning. Hvis du indfører røgfri arbejdstid, vil det med sikkerhed betyde, at der er nogen, der holder op, fordi det bliver for besværligt, siger han.

Morten Grønbæk påpeger, at rygeforbuddet bliver hjulpet godt på vej af det faktum, at tre ud af fire rygere rent faktisk har et ønske om at kvitte smøgerne.

- Vi ved fra andre undersøgelser, at mindst 75 procent af rygerne vil gerne stoppe. Når man forbyder rygning, vil det være oplagt at lade følge op med rygestopkurser. så når det meldes ud på arbejdspladsen, er der mulighed for, at rygere kan komme kurser og får hjælp til aflastning.

Du kan stadig givet dit bidrag til debatten på vores Facebook-side.