Russere var formentligt på træningstur

Det var formentligt træning, da russiske jagerfly tirsdag var årsagen til, at danske F16'ere gik på vingerne og brød lydmuren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Adskillige borgere på Sydsjælland fik sig tirsdag noget af en overraskelse, da der omkring klokken 13 lød et ordentligt brag.

Det viste sig, at russiske fly hang i luftrummet omkring Danmark, og derfor blev danske F16 fly sendt på vingerne.

- Russerne befandt sig i internationalt luftrum, og de var i deres gode ret til at være der, men når de er så tæt på Danmark, så vil vi vide, hvad de laver, og derfor blev der sendt jagerfly afsted, siger oberst Søren Andersen fra Flyvertaktisk Kommando.

Trænede formentligt

Det er endnu uklart, hvad russerne præcist lavede i luften omkring Danmark, men et kvalificeret bud fra obersten er, at det var en træning.

- Det er i hvert fald vores opfattelse. Det er helt almindeligt at sende kampfly ud og træne for eksempel navigation. Det gør vi også selv. Det kan også være, at de har været ude for at kigge på en Nato flådeøvelse, der i øjeblikket bliver holdt i Østersøen. Det er en almindelig professionel ting at følge med i sådan noget, men vi ved ikke, om det var det, de lavede, siger Søren Andersen.

20-30 gange om året

Danmark har en aftale med Nato om at identificere de fly, der er i luftrummet omkring landet. Det sker 20-30 gange om året, at vi sender fly på vingerne for at identificere andre fly, men det sker sjældent, at lydmuren bliver brudt, og der lyder et brag som tirsdag.

- Når et fly bevæger sig hurtigere end trykbølgerne i luften, så opstår der sådan en høj lyd. Det er ligesom, når en speedbåd i vandet sejler hurtigere, end bølgerne bevæger sig. Samtidig plejer jægerflyene at ligge over den atmosfære, der hedder Tropospausen. Den plejer at fungere som lyddæmper, men om sommeren ligger den typisk højere end om vinteren, og derfor fløj flyene under den, og så skulle det bare gå stærkt, siger Søren Andersen.

Russernes færd blev i øvrigt fulgt nøje af de danske fly, indtil de var øst for Bornholm.

Her kan du se, hvordan det ser ud, når F16 flyene er i luften:

[video:youtube:http://www.youtube.com/watch?v=HQ2Ikpq7DlY]