¨

Rottweilere risikerer forbud

Foto: TV ØST

Rottweileren har længe ligget på listen over de mest populære hunde i Danmark. Men nu figurerer den også på en ny liste fra justitsministeriet over hunde, der risikerer at blive forbudt

Som én ud af foreløbigt tolv hunde er rottweileren endt i farezonen, når hundeloven skal revideres i 2013. Justitsministeriet har netop offentliggjort en såkaldt observationsliste over hunderacer, der skal holdes særlig godt øje. Dermed risikerer minimum 17.000 ejere af rottweilere at blive pålagt brug af mundkurv og kort snor, når hunden skal luftes. Et forbud vil desuden betyde, at der ikke længere kan avles rottweilere.

Dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Svenningsen er forarget over, at man overhovedet dommer hunde ud fra deres race.

- Det er ikke et spørgsmål om race overhovedet. Det er et spørgsmål om, hvordan hunden er blevet opdraget og under hvilke forhold, den er blevet opdraget. Og det vil jo i høj grad sige hundens ejer, siger han.

Listen over potentielt farlige hunde er blandt andet udarbejdet på baggrund af en opgørelse fra Statens Institut for folkesundhed, der viser hvilke hunde, der har været skyld i flest skadestuebesøg. Her figurer rottweileren sammen med chæferen og gravhunden som de største syndere. Men de to øvrige hunde er ikke på observationslisten endnu.

Flemming Møller (Venstre) fra folketingets retsudvalg afviser dog, at undersøgelsen om hundebid skulle have været afgørende for hvilke hunde, der optræder på listen.

- Hvor mange den har bidt er ikke eneste, der afgør det. Men en rottweiler er en stor og stærk hund, og derfor er det selvfølgelig mere alvorligt, når en rottweiler bider, end når en gravhund bider, siger han.
Flemming Møller synes ikke nødvendigvis, at rottweileren skal forbydes, men tillægger observationslisten stor præventiv effekt.

- Jeg håber jo på, at hundeavlerne får avlet det dårlige ud af de hunde med et stort temperament, så de på den måde kan komme af listen igen. Men det er for tidligt at sige endnu.
Der kan tilføjes flere hunderacer til observationslisten ind til 2013, når loven skal revideres.

02:57 Luk video

 

Justitsministeriets observationsliste:

- Rottweiler
- Staffordshire bull terrier
- Polski owczarek podhalanski
- Mastino napoletano
- Mastin espanol
- Maremma
- Anatolsk hyrdehund
- Bullmastiff
- Cane corso italiano
- Cao fila de sao Miguel
- Dogo canario
- Iberisk dogge

Vil du deltage i debatten om forbud mod rottweileren, så klik ind på www.facebook.com/tv2east.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App