¨

Rotter elsker fuglefoder

Foto: TV ØST

Der er mange, der fodrer fugle i vintertiden, men hvis ikke du tænker dig om, risikerer du at invitere rotterne med til fuglenes madbord.

Vintertid er lig med fodretid, og det får Faxe Kommune til at opfordre borgerne til at tænke sig om, når de giver mad til fuglene, så de ikke også serverer for rotterne.

Rotterne slikker sig nemlig om munden, hver gang du lægger mad ud til fuglene, lyder det i advarslen. Rotter er meget adrætte og der er mange grimme eksempler på, at rotterne let kan komme op på et foderbræt. Hvis du vil fodre fuglene – og ikke rotterne – kan du her få et par gode råd:

  • Brug glatte ståloverflader til din fuglemad. Det kan rotterne ikke kravle eller klatre på.
  • Hæng dine fuglekugler op i glat, tynd ståltråd. Rotterne kan nemlig ikke kravle i ståltråd, mens kløerne let kan gribe fat i en stålwire.
  • Læg foder ud om morgenen og brug kun den mængde, som fuglene kan nå at spise i løbet af dagen. Hvis der er for meget mad, skraber fuglene selv den ekstra mad væk – og rester er en skøn invitation til rotter.
  • Vælg en foderblanding, som fuglene spiser helt op. For eksempel solsikkekerner uden skal. Det er lettere at fordøje for en lille fugl end for eksempel hvedekerner. Så kommer maden til at ligge på jorden og tiltrække andre gæster.

Tip til gør-det-selv-foderbrættet:

En god og rottesikker fuglefoderplads er for eksempel et rundt "bar-bord" på en stolpe. Stolpen skal være mindst 1 meter høj og have en diameter på mindst 1 meter. Kanten skal være glat. Hvis kanten ikke er glat, kan rotten få fat med kløerne og svinge sig op. Der skal desuden være mindst 1 meter til de nærmeste grene eller møbler – ellers vil rotten kunne springe derover. Der skal være rent under bordet, og eventuelle madrester bør fjernes inden natten.

Hvis du alligevel får besøg:

Hvis du hører lyde, ser huller, eller observerer andre tegn på rotter og skadedyr, skal du anmelde det til kommunen. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App