¨

Roskilde-læger vil operere kvinder i Odense

Foto: TV ØST

Det er kun lokalerne, som bliver skiftet ud, når Roskilde Sygehus fra 1. januar ikke længere må operere kvinder med kræft i æggestokkene - lægerne tager nemlig med til Odense.

Selvom Roskilde Sygehus i går tabte kampen om at fortsætte med at operere kvinder med kræft i æggestokkene, så fortsætter Roskilde-lægerne operationerne. De følger blot med kvinderne til Odense og er med under operationerne, siger direktør i Region Sjælland Lars Onsberg Henriksen til DR Sjælland.

Sundhedsstyrelsen vendte ellers i går tommelfingeren nedad for Roskilde Sygehus:

Stop med at operere kvinder med den alvorlige sygdom kræft i æggestokkene fra 1. januar.

Men trods afslaget så betyder det i praksis kun, at kvinderne fra Region Sjælland fremover skal på operationsbordet i Odense. Lægerne fra Roskilde vil ofte følge følge med den syge kvinde til Odense. Så det er kun rent fysisk, operationerne stopper i Roskilde, siger direktør i Region Sjælland Lars Onsberg Henriksen:

- Vi har indledt et tæt samarbejde med Odense Sygehus. Det betyder, at vi stiller diagnose i Roskilde og holder videokonferencer med eksperterne i Odense om omfanget af operationen og lægerne fra Roskilde vil ofte følge med og deltage i operationen. Vi har også indgået en samarbejdsaftale om at Odense skal uddanne kirurger fra Roskilde, Det er nødvendigt for at bevare ekspertisen så lægerne i Roskilde er i stand til at stille den korrekte diagnose, siger direktøren til DR Sjælland.

I tiden op til afgørelsen har lægerne på Rigshospitalet kæmpet hårdt for at få forbudt operationerne i Roskilde med henvisning til dårlige resultater i Roskilde.

Men Sundhedsstyrelsen har ikke på nogen måde kritiseret Roskildes resultater:, sfastholder direktør Lars Onsberg Henriksen.

- Sundhedsstyrelsen skriver direkte, at resultaterne i Roskilde er på højde med andre sygehuses. Styrelsens skriver, at begrundelsen er at operationerne skal samles på færre sygehuse i Danmark.

Samarbejdsaftalen med Odense Universitetshospital betyder i praksis, at Rigshospitalet ikke får de ca. 100 kvinder om året fra Region Sjælland, der bliver ramt af den alvorlige kræft i æggestokkene. Med mindre de bruger det fre sygehusvalg, så vil de blive diagnosticeret i Roskilde og opereret i Odense af både læger fra Roskilde og Odense,.

Samtidig med afslaget på at operere for kræft i æggestokkene fik Region Sjælland og Roskilde Sygehus tilladelse til at operere kvinder med kræft i livmoderen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App