Røgalarm kan redde unge liv

De fleste af os har skaffet en røgalarm til hjemmet, men de unge halter stærkt bagefter. Og røgalarmer kan redde liv, fastslår Sikkerhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

75% af danskerne har nu investeret i en røgalarm i boligen, men de unge er i overtal blandt dem, der endnu ikke er sikret.

Med en røgalarm til under 100 kr. har man langt bedre muligheder for at redde ejendele og livet, hvis der opstår brand. 

- Hvis de ikke opdager røgen og ilden i tide, kan de miste det de ejer og i værste fald livet. Begge dele er der større chance for at undgås, hvis man har en røgalarm, og det koster ikke en formue, fortæller chefkonsulent Charlotte Micheelsen fra Energistyrelsen, der sammen med Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen står bag kampagnen "Kan du høre røgen?".

Røg kan advare

Røgen fra en brand indeholder giftgassen kulilte, der optages 300 til 400 gange hurtigere i blodet end ilt. Kulilte er dødbringende selv i små mængder. Det betyder, at man hurtigt mister bevidstheden og dermed ikke kan komme ud af bygningen, når branden får fat.

- En røgalarm advarer med en høj hyletone, når den opfanger røg, og dermed har  beboerne bedre chance for at nå ud af den brændende bygning i tide med livet i behold og få slået alarm, fortæller Charlotte Micheelsen.

Indflyttergave til under 100 kroner

Det er en god idé for forældrene, venner og familiemedlemmer at give de unge, der er flyttet i egen bolig, en røgalarm og få den monteret under første besøg.

- En røgalarm kan købes i både dagligvareforretninger og byggemarkeder for under 100 kroner, og det tager ikke særligt lang tid at installere den. Så hvis man mangler en indflyttergave, er røgalarmer altid en god idé, siger Charlotte Micheelsen.

Trods den lave pris og lette montage af røgalarmer, viser en undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen, at omkring 25 % af alle danske boliger endnu ikke er brandsikrede. Her er de unge uden børn samt borgere over 67 år i overtal.

Tips til røgalarmen

Sæt røgalarmen op - så højt som muligt og midt i rummet

Et godt sted er mellem soveværelse og stue

Skal kunne høres tydeligt fra alle soverum

Test røgalarmen én gang om måneden.

Skift batteri én gang årligt

Kilde: www.kanduhørerøgen.dk


Nyhedsoverblik