¨

Rødt bagland kræver kædeansvar på arbejdsaftaler

Foto: TV ØST

Over 8 af 10 kommunale kandidater fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale kræver lovgivning om kædeansvar.

Regeringens bagland støtter Enhedslistens krav om, at regeringen lovgiver om kædeansvar, så hovedentreprenører hæfter for, at deres underentreprenører lønner ansatte efter danske overenskomster.

Det viser Ritzaus rundspørge til 1309 kandidater til kommunalvalget fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale.

Mere end 8 af 10 kandidater - 1100 personer - mener, at regeringen skal lovgive om kædeansvar, når den forhandler finanslov med Enhedslisten. Kun 8 procent af kandidaterne - 106 personer - er imod, mens 103 kandidater svarer "ved ikke".

Op til kommunerne

Finansminister Bjarne Corydon (S), som forhandler finanslov med Enhedslisten, afviser at lovgive om kædeansvar. Det skal ifølge ham vedtages i kommunerne.

Det afviser SF'eren Balder Andersen fra Frederiksberg.

- Kravet er så centralt, at vi har brug for, at Bjarne Corydon sadler om, så vi får lovgivet. Det er så grundlæggende, at det er en ting for Christiansborg, siger Balder Andersen.

Strider mod dansk model

På Frederiksberg har underbetalte arbejdere i en skurvogn opført en kunstgræsbane på Frederiksberg stadion. Kravet om danske løn- og arbejdsforhold stod ikke i kontrakten, påpeger Balder Andersen.

Han mener ikke, at lovgivning strider mod den danske model, hvor lønmodtagerne forhandler overenskomst med arbejdsgiverne, mens politikerne holder sig væk.

- Det er force majeure - en undtagelse for det danske aftalesystem, siger Balder Andersen.

Tvivl i Ringsted

Socialdemokraten Lisbeth Andersen fra Ringsted er i tvivl om, hvorvidt Folketinget skal lovgive om kædeansvar.

- Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt det vil være godt med lovgivning, og hvor bureaukratisk det kan blive, siger Lisbeth Andersen.

Ringsted Kommune har indført sociale klausuler med krav til løn- og arbejdsvilkår i det kommunale budget, forklarer hun.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App