¨

Rød blok vil fyre chefer og akademikere

Foto: TV ØST

Cirka 4.000 kommunale chefer, akademikere og kontorpersonale i kommunerne mister deres job, hvis S-SF kommer til magten. DJØF kalder manøvren for »et blodbad«.

Kommunale chefer, akademikere og kontorpersonale går en usikker fremtid i møde, hvis rød blok vinder det kommende folketingsvalg. Ved både fyringer og naturlig afgang vil en rød regering over de næste fire år skille sig af med knap 4.000 ansatte - svarende til syv procent - fra de tre faggrupper, bebuder SF-formand Villy Søvndal, der dermed vil rydde op i bureaukratiet i kommunerne skriver Berlingske.

- Vi afskaffer det overflødige bureaukrati, og det medfører i sagens natur, at der skal færre til at udføre de opgaver, siger Villy Søvndal til Berlingske.

S-SF vil blandt andet fjerne kommunernes pligt til at sende en stor del af deres opgaver i udbud, så kommunalt ansatte slipper for at udarbejde omfattende udbudsmateriale.

Ifølge Søvndal vil afskedigelserne frigøre to mia. kr., som ubeskåret skal gå til bedre velfærd. SF påpeger, at kommunerne for det beløb kan ansætte 7.000 ekstra inden for ældre-pleje, daginstitutioner og folkeskolen.

- Borgerne vil opleve færre ansatte på kommunekontoret til gengæld for flere hjemmehjælpere, siger Villy Søvndal.

Programchef i Anvendt Kommunalforskning, Kurt Houlberg der har forsket i kommunernes udgifter til administration, sætter dog et stort spørgsmålstegn ved realismen i forslaget: »Det er meget optimistisk at tro, at man kan hente to milliarder på at afbureaukratisere. Umiddelbart tror jeg i praksis ikke, at det er realistisk, siger han.

DJØF-formand Finn Borch-Andersen mener, at Villy Søvndal på helt urimelig vis giver indtryk af, at akademikernes arbejde ikke skaber værdi.

- 4.000 færre vil være et blodbad. Hvis man afskediger 4.000 DJØFere og andre højtuddannede i kommunerne, er konsekvensen, at borgerne får væsentlig dårligere service. Det er rendyrket populisme, når SF vælger at fokusere på enkelte faggrupper, siger han.

Mens Socialdemokraterne bakker fuldt op, er de Radikale kun delvist positive.

- Vi er helt med på ambitionen om en massiv afbureaukratisering, men hvordan de sparede penge skal bruges, vil vi først lægge os fast på, når vi har pengene i hånden, siger finansordfører Morten Østergaard (R).

De Konservative er enige i, at Søvndal mistænkeliggør de ansatte.

- SF mener åbenbart, at næsten 4.000 kommunalt ansatte akademikere og chefer ikke yder et godt stykke arbejde. Det er en hån mod ansatte, der passer deres arbejde hver dag, siger finansordfører Mike Legarth (K).

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App