Rød blok ryster på hovedet over jobudflytning

V's udflytningsprogram modtages ikke med kyshånd af oppositionen, der blandt andet kalder det "hyklerisk".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tykt hykleri. Plaster på såret. Regeringen stikker blår i øjnene.

Rød blok er ikke ligefrem i jublende ekstase over regeringens udspil, der skal flytte næsten 4000 arbejdspladser fra København og ud i landet.

- Hvad hjælper det, at vi får nogle arbejdspladser i yderkommunerne, når regeringen samtidig hiver tæppet væk under 11.000 offentligt ansatte med sit omprioriteringsbidrag og sulter de uddannelsesinstitutioner, der netop ligger i yderområderne?, spørger SF's landdistriktsordfører, Karsten Hønge, og kalder planen "et plaster på såret".

Socialdemokraternes ordfører for øer, kommuner og landdistrikter, Magnus Heunicke, forstår heller ikke, at Venstre-regeringen vil tage med den ene hånd og give med den anden.

- Når man pålægger uddannelserne at spare to procent, er dem, der er mest økonomisk spændt, placeret ude i provinsbyerne, og det skævvrider. Så resten af regeringens politik trækker Danmark mere skævt, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at det isoleret set vil have en positiv effekt de steder, hvor arbejdspladserne kommer. Men det er regeringens ansvar, at det sker på en klog og ordentlig måde, mener Magnus Heunicke.

Han undrer sig desuden over beløbets størrelse til projektet, som regeringen har lagt til side i sit finanslovsforslag på 400 millioner kroner.

Magnus Heunicke minder om, at det også er regeringens ansvar at tage hånd om de udfordringer, der vil komme med eventuelle ægtefæller og børn, der skal flytte med.

- Man skal ikke stikke blår i øjnene på danskerne, fastslår han.

Enhedslistens ordfører for landdistrikter, Henning Hyllested, er forbavset over regeringen, som han kalder "hyklerisk".

- Venstre bærer jo et tungt medansvar for den centralisering, der har lukket lokale sygehuse, skoler, uddannelsesinstitutioner og politistationer. Og med de nedskæringer de (regeringen, red.) nu lægger op til med finansloven, vil endnu flere lokale uddannelser lukke.

- Deres centraliseringsamok i de seneste år har lukket mange tusinde offentlige arbejdspladser i landdistrikterne. At der nu flyttes statslige arbejdspladser, er et skridt i den rigtige retning, skriver Henning Hyllested i en pressemeddelelse.

/ritzau/