¨

Roadpricing virker bedre end betalingsring

Foto: TV ØST

Roadpricing er mere effektiv mod bilkøer fremfor betalingsring, fastslår ekspertpanel.

Regeringens trængselsring - bedre kendt som betalingsringen - omkring København er slet ikke den rigtige måde at eliminere den voksende biltrængsel og lange køer på.

Det er meldingen fra Ingeniørforeningens trafikpanel, der tæller 656 trafikeksperter, der til daglig beskæftiger sig med trafik og trafikplanlægning.

Roadpricing, hvor bilisterne betaler efter, hvor langt de kører, og hvilke veje de benytter er sammen med en bedre og billigere kollektiv trafik langt mere effektivt, påpeger eksperterne.

- Roadpricing er en national løsning, som bør kunne samle partierne i Folketinget. Hvis der samtidig arbejdes for en effektiv kollektiv trafik, er vi på rette vej, siger formanden for Ingeniørforeningens Teknologiudvalg, Per Højbjerre.

9 ud af 10 eksperter i undersøgelsen peger på, at nemmere adgang til togstationer med bil og bus, samt flere afgange med de offentlige transportmidler er langt mere virkningsfuldt end den omdiskuterede betalingsring.

Den tror kun 4 ud af 10 eksperter på vil virke efter hensigten.

Eksperterne peger også på lavere priser på kollektiv transport, bedre komfort i busser og tog, hvor pendlerne har mulighed for at arbejde undervejs.

Formanden for Ingeniørforeningens Teknologiudvalg, Per Højbjerre, opfordrer til en mere langtidsholdbar løsning på trængselsproblemerne, som der kan skabes politisk konsensus om.

- Transportsektoren er som energipolitikken ikke et område, hvor der skal sadles om, alt efter hvilket politisk flertal der er.

Blandt de adspurgte eksperter er ingen tvivl om, at politikerne skal handle nu. 88 procent mener, at mætningspunktet for trængsel er nået.

- Der spildes dagligt 213.000 timer i bilkøer rundt i landet - svarende til næsten 29.000 fuldtidsbeskæftigede om året, siger Per Højbjerre og fortsætter:

- Det hænger slet ikke sammen med ønsket om et mere effektivt Danmark. Transportsektoren står samtidig for en meget stor andel af CO2-udledningen, og politikerne slå flere fluer med et smæk ved at tænke langsigtet.

Regeringens lovudkast om betalingsringen ventes i løbet af få uger.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App