Rekordstor mangel på sosu-assistenter

Mange kommuner her i vores region kæmper med massiv mangel på sosu-assistenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Sjælland mangler der 223 sosu-assistenter. Det viser en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det fortæller DR Sjælland.

Sorø Kommune mangler i øjeblikket 15 sosu-assistenter. For at dække ind hyrer kommunen vikarer.

- Vi bruger vikarbureauer, og det vil sige, vi kan se, vi har en stigning i udgiften til vikarer, og det er ikke en holdbar løsning, vi er oppe på at bruge en væsentlig del af budgettet på vikarer, siger formand for sundhedsudvalget Lars Schmidt (DF) til DR Sjælland.

Påvirker tilfredsheden

Brugen af vikarer går også ud over tilfredsheden blandt de ældre forklarer forskningsleder Rikke Gregersen, fra VIA, Aldring & Demens.

- Når der kommer mange afløsere, skal den ældre forklare de samme ting igen og igen. For demente ældre er det særligt vigtigt, at de kender personalet. Når det drejer sig om intimhygiejne som for eksempel bad, toiletbesøg og rensning af negle, skal den demente kende rutinen og forstå, hvad der sker. Det er vanskeligt med afløsere, siger hun til DR.

Der er flere årsager til den massive mangel på sosu-assistenter. Der er kommet ekstra stor rift om sosu-assistenterne, efter de har overtaget mange opgaver for sygeplejerskerne såsom sårpleje og medicinhåndtering og kontakt til lægen.

Samtidig er det svært at fastholde de ansatte, som lider under at have travlt.

På Sjælland kan Sosu-skolerne til sammen optage 700 elever, men det kniber med at få besat pladserne.

Dansk Folkeparti har nu indkaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) og ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om sagen.