¨

Rekordmange danskere prøver hash

Foto: ARKIV

Knap hver tredje dansker har prøvet hash, og det er europæisk rekord. Danskerne ligger også i top når det kommer til kokain og amfetamin.

Ingen folkeslag i Europa slår danskerne, når det kommer til, hvor mange der har bappet på hashpiben eller suget i jointen.

Blandt de 15-64-årige danskere har 32,5 procent prøvet hash i deres levetid. Og det er europarekord foran middelhavslande som Spanien, Frankrig og Italien.

Europamestre i hash

Danskerne er europamestre i at prøve hash. Det viser en ny rapport for 2011 af Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, som blev offentliggjort torsdag i Lissabon.

Trangen til at prøve hash falder dog hos danskerne i forhold til andre lande, jo yngre målgruppe man fokuserer på.

Blandt de 15-34-årige har 44,5 procent af de unge danskere prøvet hash, mens knap halvdelen af de jævnaldrende i Tjekkiet har prøvet stoffet.

Vi smager bare

Men vi topper kun det uofficielle mesterskab i hash, når det gælder om at prøve. Undersøgelser af indtagelse af stoffet den sidste måned eller det sidste år viser, at danskerne ikke kommer ind i top fem - uanset aldersgruppe.

I gennemsnit har 23,7 procent af europæerne prøvet hash mindst én gang.

Danskerne topper også med kokain

Rapporten slår også fast, at danskerne er i top med stoffer som kokain og amfetamin, når det gælder om at prøve dem mindst én gang.

8,9 procent af de danske unge mellem 15-34 år har prøvet kokain i deres levetid. Og det er nok til en fjerdeplads i Europa.

Dog er de unges brug af kokain på vej ned, og har været det siden 2008. Årsagen er ifølge undersøgelser i såkaldte fritidsmiljøer, at kokain ikke længere betragtes som højstatusstof i Danmark.

2. plads i at prøve amfetamin

10,3 procent af de unge danskere prøver også kræfter med amfetamin, hvilket giver de danske unge en sølvmedalje.

Blandt den voksne befolkning mellem 15-64 år har 6,2 procent prøvet amfetamin.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App