Rekord stor arbejdsløshed blandt murere

Det er ikke sjovt at være murer på Sjælland for tiden. Arbejdsløsheden er rekordhøj, og den nye renoveringspulje vil ikke gøre den store forskel for murerfaget, hvor hver tredje nu er uden job.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdsløsheden blandt de sjællandske murere er nu helt oppe på 32 procent. Det svarer til omkring 170 murersvende i de tidligere Roskilde og Vestsjællands Amter, som er organiseret hos 3F Midtsjælland. Det er den højeste ledighedsprocent blandt murerne siden 1985, skriver DAGBLADET Køge.
Både i marts sidste år og marts 2007 lå murernes arbejdsløshed nede på godt seks procent.

- Det eksploderede lige efter nytår, og så er det faktisk gået opad hele tiden. Typehusfirmaerne er jo gået helt i stå,
konstaterer faglig medarbejder hos 3F Midtsjælland, Svend Ove Jensen.

- Det er håbløst. Før i tiden var det gerne sådan, at der kom gang i tingene efter påske. Det er der intet, der tyder på i år, siger formand for murerklubben samme sted, Tor Mathiasen.

Den midtsjællandske 3F-formand, Tommy Mortensen, mener, at det er omfattende, offentlige renoveringsarbejder og mere lånevillige banker, der skal til, for at det kan mærkes på arbejdsløsheden blandt murerne.

 
- Det er ganske få renoveringer, der er i gang, og der er ikke noget, der tyder på, at det ændrer sig, fordi fru Hansen skal have et ny termovindue, som Tommy Mortensen udtrykker det med henvisning til den netop vedtagne tilskudsordning for private.

Situationen er fuldstændig den samme i Sydsjælland, hvor 31,8 procent af murerne hos 3F Næstved står uden arbejde lige nu. Det svarer til cirka 110 personer. I sidste uge aftalte Kommunernes Landsforening og regeringen at give kommunerne bedre muligheder for at sætte anlægsarbejder i gang, men ifølge 3F er det slet ikke nok.

- Kommunerne har fået lov til at bruge nogle af deres egne, deponerede penge og for at optage nye lån, men det er stadig inden for en begrænset ramme. Det er ikke tilstrækkeligt, siger faglig sekretær Per Christiansen hos 3F Næstved. Samtidig er han bange for, at boligejere nu udsætter opgaver, til de kan få at vide, om de kan få del i statstilskuddet til forbedringer.