Regnskyl var ikke rekord

Det er fem år siden, at Danmark sidst fik så meget regn i løbet af et døgn. Men der er langt op til rekorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har været markant og sjældent.

Sådan betegner Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, den massive regn, der de seneste dage har efterladt et spor af gennemblødte danskere og oversvømmede kældre bag sig i primært på Sjælland.

Men selvom vandmængderne flere steder har været voldsomme, så er der stadig et stykke vej op, før vi snakker rekorder, oplyser DMI.

- Det har regnet rigtig meget, og det har særligt regnet meget østpå. Men det har ikke regnet intensivt. Det har bare regnet længe og meget, forklarer Lone Seir Carstensen, daglig Leder af data og klimainformation hos DMI.

- Det er den værste 24 timers nedbørshændelse de sidste fem år, når man kun ser på juni måned. Men rekorden for et døgn i juni måned er 153,1 millimeter, som man målte i 1880, siger Lone Seir Carstensen.

Hvis man ser på den gennemsnitlige mængde regn på landsplan, er der i denne måned indtil videre faldet 45,7 millimeter. Normalen er 55 millimeter.

Det er hovedsageligt Sjælland og Falster, der har været hårdt ramt, oplyser DMI. Enkelte steder er der blevet målt hele 112,8 millimeter regn det seneste døgn. Det høje tal til trods er landsgennemsnittet dog kun 25,4 millimeter, så flere steder er gået helt fri for regndryp.

Ifølge TV2Vejret har vi dog været ude for juni-rekord i regn.

De 153 mm regn i juni 1880, som der refereres til, er helt korrekt faldet på 24 timer - men er målt hen over to meteorologiske døgn, der går fra kl. 8 dansk sommertid og 24 timer frem.