¨

Regnfuld sommer forsinker høsten

Foto: TV ØST

Høsten bliver senere end normalt efter en grå sommer. Til gengæld har landmændene udsigt til gode kornpriser.

Udsigten til en tidlig kornhøst fortoner sig bag skyerne i disse uger, hvor landmændene i stedet sukker efter solen.

-Nu har vi fået den regn, vi har brug for i en periode, og landbruget vil ligesom de, der holder ferie, gerne snart have noget varme, siger chefkonsulent Jon Birger Pedersen, Planteproduktion i Videnscentret for Landbrug i Aarhus.

Det samme billede går igen i hele landet.

- På Sydvestsjælland, hvor jeg primært kommer, kniber det med at få høstet græsfrø, fordi græsset er vådt og let lægger sig ned, siger planteavlskonsulent Søren Bagger fra Landboforeningen Gefion på Sjælland.

Også kornet mangler sol, og det betyder, at høsten bliver forsinket.

- Så de, der efter et fint forår med en hel del varme havde håbet på en tidlig kornhøst i starten af august, må nok indstille sig på at vente lidt længere, siger Søren Bagger.

Også på Sydhavsøerne væbner de sig med tålmodighed efter hårde vejrmæssige prøvelser i 2011.

- Kornet står fornuftigt på markerne. Men det gjorde det også sidste år på denne tid, så det har vi da lært af, siger planteavlskonsulent Charlotte Hansen fra Dansk Landbrug Sydhavsøerne, der blandt andet dækker Lolland og Falster.

Her gik det helt galt sidste år i juli med ekstrem regn. Næsten et helt års nedbør på bare seks uger satte store områder under vand kort før høst. Nogle landmænd måtte i stedet for at bjærge deres afgrøder bare pløje dem ned.

- Så slem regn har vi jo trods alt slet ikke haft i år. Men de mange hurtige og hårde regnskyl, vi ser også i år, kan være hårde ved afgrøderne på det her tidspunkt, fordi de kan knække blandt andet vinterbyggen, når den er tung i toppen, siger Charlotte Hansen.

Kornavlerne kan til gengæld se frem til gode priser for kornet i år, fordi tørke i USA og Rusland sender priserne på himmelfart.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App