Regionerne i gedigen klemme

Det skal være spændende at være sygeplejerske. I øjeblikket mangler der næsten 400 sygeplejersker i Region Sjælland og små 2500 sygeplejersker på landsplan. Tallet er stigende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Manglen på sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen sætter nu en ny, kedelig rekord. Her og nu er der knap 2500 ubesatte sygeplejerske-stillinger på bl.a. sygehuse og i hjemmeplejen, og om bare seks år vil tallet være op til 7000 ubesatte job. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

I Region Sjælland mangler der 389 sygeplejersker. Der skal flere studerende til uddannelsen, men politikerne arbejder også på at finde løsninger her og nu.

- Vi ser på, om der kan ske en omfordeling, så sosu-assistenterne kan overtage dele af sygeplejerskernes arbejde. Desuden kigger vi til udlandet for at finde arbejdskraft, siger Palle Andersen (Venstre), der er formand for Forum for Sygehusplanlægning i Region Sjælland.

Tallene fra Dansk Sygeplejeråd bekræftes af en række øvrige fremskrivninger fra bl.a. professor og ekspert i sundhedsvæsen Kjeld Møller Pedersen.

Situationen er ifølge både sygeplejerskerne og Danske Regioner så alvorlig, at der omgående skal gribes ind, ikke mindst fordi antallet af kronisk syge danskere om få år vil runde to millioner, skriver Berlingske Tidende.

- Vi står i en gedigen klemme. Vi må have skabt et image, så det fremstår som et spændende job at være sygeplejerske, ligesom lønnen må svare til ansvar og kompetencer, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Konkret appellerer sygeplejerskerne og regionerne til, at Folketinget hurtigt indfører en særlig overbygning på sygeplejerskeuddannelsen, så man får mulighed for at blive såkaldt ekspertsygeplejerske. Heri ligger, at man kan specialisere sig inden for bestemte kroniske sygdomme og også får ret til at ordinere medicin og stille diagnoser, hvilket i dag er forbeholdt læger.

Der er opbakning til forslaget i Folketinget, men Lægeforeningen stritter voldsomt imod og advarer mod "andenrangsbehandling".

- Var jeg kronisk syg, ville jeg tilses af en læge, siger Erik Kristensen fra Lægeforeningens bestyrelse, mens sundhedsordfører Birgitte Josefsen (V) derimod mener, at sygepleje -"kke kun handler om at stå og vaske fru Jensen".

/ritzau/


Nyhedsoverblik