Regioner: Patienter må vente

Regionerne lægger an til et opgør med regeringens behandlingsgaranti. Den økonomiske krise gør, at der ikke er penge nok til hurtige behandlinger, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Enten skal der flere penge på bordet, eller også skal behandlingsgarantien opgives for nogle patienter. Sådan lyder meldingen fra Danske Regioner, inden forhandlingerne med regeringen om de kommende års økonomi går ind i den afgørende fase.

Dermed forsøger regionerne at bruge den økonomiske krise til et opgør med et af regeringens afgørende løfter til vælgerne.

Regeringen har nemlig på forhånd gjort det klart, at regionerne samlet får fem milliarder kroner ekstra over de næste tre år, og det er ikke nok til at fastholde behandlingsgarantien uændret, siger næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V).
- Rammen er fem milliarder, og det giver en lavere vækst, end vi haft i de seneste år. Derfor kan vi ikke tage alle de patienter, vi har gjort tidligere, siger Carl Holst.

Det sætter behandlingsgarantien under pres:
- Vi kan ikke både holde økonomien og opretholde en ventetidsgaranti, hvor vi behandler alle dem, der kommer. Det skisma skal vi løse, siger Carl Holst.

Ryg, knæ og hofter må vente

Regionerne har længe forsøgt at få behandlingsgarantien differentieret, så det kun er patienter med akutte lidelser, der fortsat skal kunne regne med en operation inden for fire uger på et offentligt sygehus eller alternativt en henvisning til et privathospital.

Hvis regeringen bøjer sig, kan det ramme patienter, der venter på en ryg-, knæ-, hofte- eller fedmeoperation. Det er patientgrupper, som lægerne godt skønner kan vente længere tid på behandling.

Forhandlingerne om regionernes økonomi er ekstra svære i år, fordi regionerne sidste år for første gang ikke har kunnet holde aftalen. Derfor skal parterne først afklare, om regionerne skal spare overforbruget fra 2009 for at få de ekstra milliarder.

Forventningen er, at forhandlingerne for alvor begynder fredag i næste uge. En aftale ventes inden midten af månden.
/ritzau/