Regioner: Betaling for lægebesøg sker tidligst næste år

De sjællandske læger kan tidligst kræve brugerbetaling til nytår, oplyser regionerne og advarer læger om store omkostninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis de praktiserende læger gør alvor af deres trusler om at opsige de såkaldte ydernumre, som bland andet sikrer borgere gratis lægehjælp, vil det tidligst kunne træde i kraft i 2014.

Det oplyser formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn Jens Stenbæk og retter samtidig en advarsel mod den enkelte læge:

- En opsigelse vil ikke kun have konsekvenser for patienterne, men også for den enkelte praktiserende læge, der mister alle sine investeringer og ikke kan forvente at få ydernummeret igen, siger han i en pressemeddelelse og understreger:

- Hvis den enkelte læge opsiger ydernummeret, vil det jo være en mulighed for at sikre, at en yngre læge får mulighed for at erhverve en praksis uden at skulle betale flere millioner for overtagelsen.

Ifølge Danske Regioner har Praktiserende Lægers Organisation (PLO) meddelt, at deres endelige beslutning træffes på et stormøde 8. juni. Det betyder, at lægerne tidligst kan opsige deres kontrakt med det offentlige sundhedsvæsen 1. juli.

Derefter følger seks måneders opsigelse, og danskerne risikerer dermed først at skulle betale for lægebesøg 1. januar 2014.

Patienter skal dog ikke fortvivle, hvis brugerbetalingen bliver en realitet, forsikrer Jens Stenbæk. Danske Regioner vil fortsat kunne sikre alle danskere tilbud om gratis lægehjælp.

- Nogle konsultationer og undersøgelser kan der blive ventetid på, men vi føler os trygge ved, at borgerne vil have forståelse for, at nogle ting kan vente, siger Jens Stenbæk.

De praktiserende lægers trussel kom, efter at regeringen fredag greb ind i konflikten mellem lægerne og regionerne og fremlagde et lovforslag, som vil forlænge parternes nuværende overenskomst til sommeren 2014.

Lægerne mener, at regeringens lovforslag fratager dem en række grundlæggende rettigheder i driften af deres lægepraksisser.

/ritzau/