Regionen hårdt ramt af radon

Mange huse i regionen er fyldt med giftig, sundhedsfarlig GAS. En gas som man vel at mærke hverken kan lugte eller se. Gassen hedder Radon - og dén gas giver hvert år flere hundrede danskere kræft. Men de fleste ved slet ikke om de bor i et farligt hus:

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad er radon?

- Radon er en radioaktiv luftart, der siver op af jorden under folks huse.

- Koncentrationen af radon er fire gange højere under enfamilieshuse end etagejendomme.

- Dårlig ventilation og revner og sprækker i gulve eller vægge øger risikoen for at få radon inden for dørene.

Kilde: 24 timer

Ifølge Sundhedsstyrelsen er beboere på Sjælland og øerne, herunder særligt Vestlolland og Møn, særligt udsatte for den farlige stråling. Til trods for tusindvis af dødsfald er der ikke tidligere grebet ind med nationale handlingsplaner mod luftarten radon, der siver op fra jorden under folks huse. Det skriver 24 timer.

 

Radon er en radioaktiv gasart, der siver op fra jorden under folks huse. Den største koncentration af radon findes på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Se sundhedsstyrelsens radonkort her.

Det kræver en måling, for at finde ud af, om man er en af de uheldige boligejere, der er udsat for radon. Målingen kræver en lille målerboks, som man kan bestille hos et af de firmaer, der beskæftiger sig med radon.

- I apparatet er der et lille kammer, som lukker en gang i timen, og så analyserer den luftarten, som har været indeni, siger Bjarke Jacobsen, som er konsulent ved Radon Huset.

Hvis koncentrationen af radon er over grænseværdien (se grænseværdier her), gælder det om at sørge for masser af frisk luft.

- Det mest simple er selvfølgelig at åbne vinduerne.I det øjeblik, man gør det, kommer der frisk luft ind, og så skifter luften i boligen, og så falder radonniveauet, siger Bjarke JacobsenDer er en risiko for at man bliver ramt af lungekræft, hvis man bor i et hus med radon under gulvbrædderne. Men man kan gøre noget, for at undgå det.

Frisk luft gør det dog ikke alene, især ikke hvis man ryger. Radonpartikler sætter sig på den røg, man indånder.

- Når man har de her små skadelige partikler i lungerne, så sidder de der, og så bliver de ved med at give stråling i lungerne - også efter man har forladt huset og er gået ud i den friske luft, siger Bjarke Jacobsen

Hvis der er en stor koncentration af radon under huset, kan man klare det med forskellige tekniske installationer f.eks. Et ventilationssystem eller et radonsug. Et Radonsug er et rør, der leder radongasserne fra husets fundament og væk fra huset.

- Radon vil altid finde den nemmeste måde at sive ud på. Derfor vil det finde røret og sive ud den vej, siger Bjarke Jacobsen fra Radon Huset.

En radonmåling koster få hundrede kroner.

Se flere gode råd her.

Læs også mere på for eksempel radonhuset.dk, radonanalyse.dk, radonfri.dk eller radon-tech.dk.