Regionale uddannelser truet af lukninger

Professionshøjskolerne er blevet pålagt så store sparekrav, at de kan blive nødt til at lukke en lang række små uddannelsessteder i provinsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Sjælland er det University College Sjællands (UCSJ) seks uddannelsessteder, der potentielt er truet af lukning.  Det skyldes, at UCSJ skal spare millioner af kroner.  Det skriver Berlingske onsdag.

De kommende fire år skal professionshøjskolerne, over hele landet, årligt beskære budgetterne med to procent. Frem til 2019 bliver det samlet til ca. 842 mio. kr. Alene i 2019 beløber det sig til mere end 340 mio. kr.

På USCJ vil man, ifølge rektor Camillia Wang, have 32 mio. kroner mindre om året på grund af de dyre sparekrav. Det er ikke muligt at skære i uddannelserne, hvilket gør, at det kan blive nødvendigt at lukke tre ud af de seks uddannelser, fortæller en bekymret Camillia Wang.

- Vi ved, at mange unge kommer fra hjem, der ikke er uddannelsesvante, og at mange af de unge ikke er særligt mobile. Skal vi gøre os forhåbning om, at flere unge skal i uddannelse, kræver det vores tilstedeværelse, siger hun til Berlingske.

Frygt for centraliseringer

Både Camilla Wang og formand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V) er bange for, at det kommer til at gå ud over ydreområderne med færre uddannelsessteder.

- Bliver der længere mellem uddannelserne og færre uddannelser, så er det et attentat mod den regionale erhvervsudviklingsindsats, der er aftalt mellem uddannelserne og erhvervslivet, siger Jens Stenbæk.

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) erkender, at uddannelsesstederne står overfor en stor opgave, men understreger at sparekravene ligger fast. Det siger han til avisen.